Bh. košarkašice počele pripreme za mečeve kvalifikacija protiv Crne Gore i Luksemburga
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Bh. košarkašice počele pripreme za mečeve kvalifikacija protiv Crne Gore i Luksemburga

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se na Ilidži, gdje će započeti pripreme za prvi kvalifikacioi ciklus za Eurobasket 2025. godine u Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Grčkoj.

Selektor Miloš Pavlović za ovaj ciklus kvalifikacija moći će računati na Nikolinu i Draganu Zubac, Lejlu i Samru Omerbašić, Ajlu Hidić, Janu Gusku, Ajlu Selimović, Ajlu Ikanović, Almedinu Ahmić, Mariju Kešeljević, Sanju Radulović, Natašu Šobot, Milicu Deuru, Goranu Marjanović, Jovanu Mandić, Draganu Domuzin i Melisu Brčaninović.

Predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će novom selektoru Milošu Pavloviću i mladoj generaciji bh. košarkašica trebati dosta vremena da se uigraju i dođu na određeni košarkaški nivo.

- Trebaće nam dosta rada, energije, volje i želje. Vjerujem da će ekipa imati korektne pripreme za ovaj ciklus kvalifikacija, bez obzira što Košarkaški savez BiH uvijek ima probleme sa novcima. Nadamo se da ćemo iduće godine imati stabilan budžet, što bi donijelo određene razutate – kazao je Miloš.
 
BiH će igrati u kvalifikacijskoj grupi sa selekcijama Crne Gore, Švicarske i Luksemburga. Prvi mečevi na rasporedu su 9. i 12. novembra, kada najbolje košarkašice BiH dočekuju Crnu Goru, a potom gostuju selekciji Luksemburga.

Selektor Pavlović je pohvalio uslove u kojima se njegova ekipa priprema za kvalifikacije, te istaknuo da je Crna Gora favorit u ovoj grupi, ali da bi pobjeda naše selekcije u tom meču reprezentaciji BiH donijela mnogo za nastavak kvalifikacija i eventualni plasman na EP.

- Crna Gora je favorit, ali to ne znači da ćemo se mi povući. Imamo određene kvalitete koje ćemo probati iskoristiti na terenu. Ekipa je dosta promijenjena, radi se o spoju mladih i iskusnijih košarkašica. Čekamo još četiri igračice da nam se priključe. Nemamo mnogo vremena za uigravanje, ja sam nov u ekipi, kao i neke igračice i trebaće nam vremena za uigravanje. Vjerujem u uspjeh, ako ništa da protiv Crne Gore pokažemo karakter o kojem pričamo, a pobjeda bi nam donijela zaista mnogo. Sigurno je da se unaprijed nećemo predati – izjavio je Pavlović.
 
Dodao je da je dobio „zeleno svjetlo“ da se u reprezentaciju dovede naturalizovana igračica, međutim da se nijedna košarkašica koja je dostupna na tržištu nije željela obaveza na duži period, zbog čega dogovora nije bilo, te da je obavio razgovore i sa nekadašnjom bh. reprezentativkom Maricom Gajić, koja nakon rođenja djeteta još uvijek nije odlučila da li će se vratiti aktivnom igranju košarke.  

Na EP će se plasirati pobjednici osam grupa i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

federalna.ba/Fena

košarka
Vincent Collet reprezentacija košarka Francuska
0 26.02.2024 22:56
Adis Bećiragić košarka reprezentacija
0 26.02.2024 22:53
košarka reprezentacija
0 26.02.2024 21:46
košarka reprezentacija
0 26.02.2024 21:04
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine košarka Kipar
0 23.02.2024 20:13