Prilog Mirande Fejzagić

Bh. izvoznici u Njemačku moraju se uskladiti sa njemačkim zakonom o lancu snabdijevanja

Uvođenjem Zakona o lancu snabdijevanja u Njemačkoj 1. januara, brojne izvozno orijentisane kompanije u Bosni i Hercegovini moraju poduzeti niz mjera, kako bi uskladile svoje poslovanje s tim zakonom i tako zadržale pravo izvoza na njemačko tržište. Prema novom zakonu, njemačke kompanije obavezne su da kontrolišu svoje dobavljače u vezi s poštivanjem ljudskih prava i zaštite životne sredine. Novi zakon obavezuje, naravno, samo njemačke kompanije koje zapošljavaju više od tri hiljade radnika. Međutim, indirektno utječe i na poslovanje bh. kompanija, koje kao dobavljači učestvuju u njemačkom lancu snabdijevanja. Kako bi ispunile kriterije, bh. kompanije treba da sagledaju svoj lanac nabavke, kako bi utvrdile da li su unutar tog lanca ispoštovana ljudska prava i procesi u vezi sa zaštitom okoliša, jer novi zakon ima u fokusu zaštitu okoline smanjenjem zagađenja zemlje, vode i zraka. Azra Ramić iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini kaže da se prilagođavanja ne moraju desiti preko noći.

“Postojaće, naravno, neki vremenski period. Postojaće, po dogovoru sa njemačkim partnerom, neki plan koji će se realizovati i stavku po stavku prekontrolisati i implementirati.”

Ova usklađivanja odnose se, uglavnom, na mala i srednja preduzeća, koja posluju kao dobavljači njemačkim kompanijama, jer one moraju kontrolisati i sve dobavljače u lancu snabdijevanja, kaže Enes Ališković, direktor za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Pokušava se eliminirati upotreba ili osigurati prikladna upotreba žive i svih proizvoda koji su bazirani na živi, umanjiti ili prilagoditi proizvodnju i upotrebu postojanih organskih zagađivača.”

Onima koji ne budu poštovali zakon, ili ispunili zahtjeve mogao bi biti uskraćen izvoz na njemačko tržište, što bi konkretno za bh. privredu bilo veoma loše. Naime, Vanjskotrgovinska komora BiH nedavno je objavila podatak da su bh. kompanije, u prošloj godini, na njemačko tržište izvezle robu u vrijednosti preko milijardu i 270 miliona eura.