videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Bez kvalitetnih pomagala, osobe sa invaliditetom su izložene raznim problemima

Dijeljenjem letaka i brošura, članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, u okviru projekta "Kvalitet za vidljivost – funkcionalna pomagala za bolji život", sugrađanima su proteklog vikenda skrenuli pažnju na važnost poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, ali i njihovog statusa u društvu.

Udruženje okuplja 120 članova iz Zenice, ali i tridesetak iz drugih gradova kantona. Najveći broj osoba sa invaliditetom svakodnevno je suočen sa istim problemima. Veliku razliku čini i podrška sugrađana.

Iako najčešće nalikuje na donkihotovsku borbu sa vjetrenjačama, članovi Udruženja kontinuirano rade na podizanju svijesti da osobe s invaliditetom mogu doprinositi društvu. Za to su im potrebna kvalitetna pomagala.

„Bez kvalitetnog pomagala, nas ne možete vidjeti na ulici, ne možemo izaći u kafić, ne možemo izaći u društvu i samim tim ne možemo postati ravnopravan član društva. Što znači - bez kvalitetnog pomagala, u suštini, mi nemamo život“, kaže Samira Džidić, članica Upravnog odbora Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Projektom „Kvalitetno pomagalo za funkcionalan život" nastavlja se kontinuirani rad osoba sa invaliditetom kroz Koaliciju organizacija i svih udruženja na području grada i kantona.

„Pomagala su onaj dio života koji treba svim osobama sa invaliditetom jer im to omogućava jedan jako kvalitetan život. Bez kvalitetnih i bez dobrih pomagala, osobe sa invaliditetom su izložene raznim problemima, a s time postaju nevidljive u društvu“, ističe Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

I pored postojanja uredbe koja je već 13 godina na snazi o omogućavanju pristupačnosti, i dalje se ona u većini gradova kantona ne poštuje, što život ovih ljudi čini još težim.

federalna.ba

osobe sa invaliditetom Zenica
Ured za reviziju Ured za reviziju institucija u FBiH Zenica
0 07.12.2022 19:55
Samira Džidić osobe sa invaliditetom
0 03.12.2022 22:19
Jelena Backović osobe sa invaliditetom Dnevnik 2
0 03.12.2022 21:14