Beyoncé najavila svjetsku turneju Renaissance,  prvu od 2016.
(Izvor: EPA/TANNEN MAURY)

Beyoncé najavila svjetsku turneju Renaissance, prvu od 2016.

Beyoncé je najavila svjetsku turneju sa 43 koncerta kojim će promovisati svoj album Renaissance koji je do danas imao odlične kritike.

Turneju počinje u Švedskoj 10. maja. Očekuje se da će potražnja za ulaznicama biti velika jer se radi o njenoj prvoj solo turneji od 2016. Prošle je sedmice Beyoncé održala svoj prvi glavni koncert nakon četiri godine na otvaranju luksuznog hotela u Dubaiju, ali na koncertu nije bilo pjesama sa njenog novog albuma.

Navodno je za nastup plaćena 24 miliona dolara, a nakon koncerta suočila se s brojnim kritikama zbog nastupa u zemlji u kojoj su homoseksualnost i promjena spola zabranjeni. Kritičari su rekli da je to u suprotnosti s porukom njenog posljednjeg albuma, koji eksplicitno slavi crnačku i queer plesnu kulturu.

Beyoncé je zamislila album kao "mjesto za sanjarenje i pronalaženje bijega" tokom pandemije, stvarajući pjesme s višestrukim uzorcima i referencama na klupsku muziku, od disko ritmova Nilea Rodgersa Studio 54, moćnog soula Grace Jones, do manje poznatih pokreta poput bounce i dancehall.

Časopis Exclaim nazvao ga je "zvukom koji se dešava samo jednom u generaciji koja, a dolazi od superzvijezde koja je na svom vrhuncu", dok ga je Guardian opisao kao "maksimalistički tour de force koji oduzima dah".

Neobično, Beyoncé je izbjegla snimanje muzičkih spotova za album, što znači da će turneja Renaissance biti prva prilika obožavatelja da vide njenu vizualnu interpretaciju pjesama kao što su Break My Soul, Alien Superstar i Cuff It.

Bivša zvijezda Destiny's Child možda će otkriti dodatne detalje na dodjeli Grammyja ovog vikenda, gdje je nominovana za devet nagrada, uključujući i album godine.

Pjevačica je u oktobru nagovijestila planove za svjetsku turneju, izvlačeći ulaznice za nastup tokom pete godišnje Wearable Art Gale.

Slike koje su po društvenim mrežama podijeljene upućuju na to da je "jedinstvena" nagrada, procijenjena na 20.000 dolara, uključivala avionske karte prve klase, tronoćni boravak u hotelu, dvije ulaznice za koncert i turneju iza pozornice koju bi vodila Beyoncéina majka.

federalna.ba/BBC

Beyonce turneja