Bettel: Puna podrška Luksemburga evropskim integracijama BiH

Bettel: Puna podrška Luksemburga evropskim integracijama BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas na marginama Trećeg Diplomatskog foruma u Antaliji sa potpredsjednikom Vlade, ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine, ministrom za razvojnu suradnju i humanitarna pitanja Velikog Vojvodstva Luksemburga Xavierom Bettelom.

Na sastanku je konstatirano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Luksemburga dobri i prijateljski.

Konaković je izrazio zahvalnost Luksemburgu na podršci evropskoj perspektivi BiH kao i pomoći na projektima obuke u okviru programa tehničke pomoći za našu zemlju. Izrazio je nadu da će se ta vrijedna i korisna saradnja nastaviti, posebno imajući u vidu sveukupni napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu EU integracija. Izvijestio je sugovornika da činimo sve kako bismo ispunili uvjete na putu ka EU te da svi u Bosni i Hercegovini očekujemo odluku o otvaranju pregovora, što bi predstavljalo snažnu motivaciju za ubrzanje reformskih i integracijskih procesa.

Potvrdio je da je u prošloj godini BiH u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da smo započeli pregovore o Sporazumu o suradnji s FRONTEX-om.

Ministar je zahvalio Luksemburgu i na vrlo važnom doprinosu kada je riječ o NATO paketu za izgradnju obrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je nadu da će predstavnici poslovne zajednice Luksemburga prisustvovati Sarajevo Business Forumu koji će biti održan od 21. do 23. maja ove godine.

Ministar Bettel je naglasio da će Luksemburg nastaviti pružati punu potporu europskim integracijama BiH kao i provedbi reformskog procesa.

Tokom susreta razgovarano je i o ugovornim odnosima dvije zemlje te podršci kandidaturama u međunarodnim tijelima i organizacijama

federalna.ba/Fena

Antalija Antalijski diplomatski forum Antalija diplomatski forum Elmedin Konaković Xavier Bettel Luksemburg
Elmedin Konaković Saint Louis genocid u Srebrenici
0 14.07.2024 16:58
Elmedin Konaković MVPBiH Saint Louis
0 13.07.2024 11:28
Elmedin Konaković NATO
0 10.07.2024 18:03
Elmedin Konaković samit Washington
0 09.07.2024 09:22
Elmedin Konaković SAD Susan Lee
0 08.07.2024 21:03