videoprilog Sanele Sojtarić (Federacija danas)

Besplatan online kurs programiranja za srednjoškolce na Sveučilištu Vitez

U današnjem svijetu moderne tehnologije važno je više nego ikada mlade osobe pripremiti za budućnost. Jedan od načina je zabavu pretočiti u koristan rad. Upravo zato na Sveučilištu Vitez u okviru sedmice robotike započeo je besplatan online kurs programiranja za srednjoškolce.

Živimo u novom tehnološkom dobu u kojem su vještine za računarom od presudnog značaja za zapošljavanje. Programiranje razvija inovativnost i kreativnost kod mladih, a dodatnim usavršavanjem otvara se novi svijet i mogućnosti kojima inače ne bi imali pristup.

„Ovaj kurs je vezan za moju školu i za posao kojim se želim bavit, stoga smatram da će mi ovo baš dobro doći“, kazala je Dalal Česo, polaznica kursa iz Bugojna.

„Ako želimo da imamo neku zaradu, nešto poput ovog kursa vrlo je bitno“, istakla je Amila Rebihić, polaznica kursa iz Viteza.

„Dolazi vrijeme digitalizacije i sve će biti na tehnologiju, ljudi će morati poznavati barem osnovu“, dodao je Edin Mujkić, polaznik kursa iz Novog Travnika.

Pandemija koronavirusa mogla bi postati pokretač povećanog rada na daljinu u budućnosti.

„Pojavom covida možemo vidjeti koliko nam je informatika potrebna, pogotovo programiranje, koje nam je donijelo dobre rezultate jer smo školovanje prebacili na online platformu“, kaže Adis Fodolović, predavač na kursu.

„Svaki polaznik ovog kursa će isprogramirati svoj vlastiti portofolio s tim da će imat određene kompetencije koje će moći iskoristiti i u budućnosti“, ističe doc. dr. Mahir Zajmović, organizator kursa.

Sedmica robotike organizirana je s ciljem razvijanja vještina programiranja, a ujedno je i prilika da polaznici na jednom mjestu čuju i nauče ono najvažnije iz specifičnih digitalnih područja.

federalna.ba

Vitez programiranje