Bešlagić: Nema političke snage koja može zaustaviti širenje nacionalizma

Ima li političkih snaga koje u BiH mogu zaustaviti širenje nacionalizma? Je li nakon obilježavanja neustavnog dana RS-a vlas tog entiteta pokazala svoje pravo lice? Zbog čega je Dodik licemjer? Ko treba napraviti inventuru Dejtonskog sporazuma? Da je ovakva blokada institucija u Evropskoj uniji kao što je u BiH da li bi se Evropa RASPALA? Selim Bešlagić, bivši načelnik Tuzle, za Mrežu odgovorio na ova ali i ostala aktuelna pitanja.

Kaže da je ustavni sudija rekao da je Dan RS-a neustavan i da oni ne slave ništa.

"Slavi se nešto što je, za mene, nelogično. Nelogično je da pričamo o Dejtonskom sporazumu, o povratku izbjeglih i raseljenih lica, o pravima svih građana, a imate pjesme koje se pjevaju, samo nacionalne i samim tim oni dokazuju da su odluke Vrhovnog suda ispravne i da je to protuzakonita radnja."

Smatra da je poruka poslana sa proslave vrlo jednostavna - "paradigma da BiH ne postoji je dugo već prisutna, a jednu laž kad ponavljate više puta ona postaje činjenično stanje. Poruka sa toga je da oni ne mogu da žive sa drugim ljudima jer, pored onoga što smo vidjeli na paradi, vidjeli smo i provokaciju na drugim mjestima koje su upravo govorile suprotno od onoga što je Dodik juče osuđivao. Definitivno, pokazalo se pravo lice onih koji su danas na vlasti u RS-u i mislim da će ovo izazvati određene promjene. Neće one biti brze, ali borba za BiH će se nastaviti i moje duboko uvjerenje je da je BiH preživjela i teže dane, svemu će doći kraj. Mi se bavimo nečim što je davno prošlo, nacionalistička ugroženost, nacionalizam koji polako može da pređe u fašizam ukoliko ne budemo oprezni."

Visoki predstavnik mora napraviti inventuru Dejtonskog sporazuma

Na pitanje kako zaustaviti nacionalizam, Bešlagić odgovara: "Mislim da smo došli u stanje da nemamo političkih snaga koje bi mogle da to rade. Moram da krenem od toga da se danas svi pozivaju na Dejtonski sporazum, da manje više niko ne poštuje Dejtonski sporazum i tu bi mogli da napravimo jednu kratku analizu. Ja se aspolutno slažem da se trebamo vratiti na izvorni Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum je prihvaćen kao dogovor koji se treba dograđivati u povećanju kapaciteta države. Preambula kaže ovo su nadležnosti, ali i sve ono što se dogovori. I ja koliko znam u Parlamentu smo se dogovorili za sve ono što danas Dodik traži da se vrati na nivo RS-a. Ja nemam ništa protiv. Vratiti u Parlament, ako prođe u Parlamentu nema nikakvih problema. Ali hajde da vidimo šta se tu može učiniti. Ako se svi zaklinju u Dejtonski sporazum, rečeno je da je visoki predstavnik taj koji tumači Dejtonski sporazum. Da li je ikada visoki predstavnik ili OHR napravio inventuru Dejtonskog mirovnog sporazuma? Tvrdim da je ovdje Dejtonski sporazum dao mogućnost da se dogovorimo i da niko ne želi dogovore. Kad je taj sporazum potpisan ja znam da je srpska strana bila protiv. Ali su našli političke "mudrosti" da to što je negativno prebace u svoje pozitivno i glavna im je priča mi tražimo izvorni Dejtonski sporazum. Evo i ja ga tražim ali kroz analizu, inventuru Dejtonskog sporazuma. Ne može se uzimati samo dio, mora se uzeti kompletan Dejtonski sporazum, da je njegov glavni tumač visoki predstavnik i to je alfa i omega čitave situacije. Ja sam sa Dodikom bio u Americi kad je on o BiH pričao onako kako ja zamišljam idealnu državu. Morate znati da je on politički licemjer koji fantastično koristi za svoje potrebe. U tome mu je Srbija dala svoj maksimalni doprinos."

Kaže da ljudi koji žive u prošlosti ne vide budućnost i da su oni spremni da učine sve kako bi tu prošlost zadržali.

"Svaka naša reakcija mora biti mudra. Dodik je politički Ronaldo, ali u negativnom smislu. A mi nemamo nijednog igrača na ovoj drugoj strani politike koja bi mogla da bude kohezioni faktor."

Uvesti obavezan izlazak na izbore

Bešlagić ističe da je ubijeđen da neće biti secesije.

"Da li će to biti rezultat uvođenja sankcija SAD-a ne znam, ali ukoliko se bude manifestovalo kroz blokadu finansija preko banaka s kojima Amerika radi, to bi imalo efekta. Finansijska blokada je daleko jača nego bilo kakva blokada. Vidite jednu politiku Aleksandra Vučića gdje on polako se izmiče, a daje mjesto Vulinu i Brnabić. On osjeća upravo tu snagu sankcija koje Amerika daje. On će davati podršku, ali Dodik će se sam urušavati u tom smislu ukoliko se sankcije budu odražavale na finansijskom planu. Sigurno da je Dodik tu otišao duboko u pitanje koruptivnih radnji."

Kako kaže, da je ovakva blokada u EU ona bi se raspala.

"Nažalost, mi smo BiH podijelili sa političkim strankama na 77 štapića. I što je najgore, svaki od tih štapića smatra da je on neka stranka koja može raditi i voditi. U tim odnosima, kad imate toliko stranaka, napravljen je sistem u kojem jednostavno niste spriječili političku korupciju. Najbolji primjer političke korupcije je afera papak. Postavlja se pitanje Izbornog zakona i zašto im je to dozvolio. Mi danas nemamo nikakve političke ideologije koja bi mogla da vodi stranku. Kakva je to politička ideologija u kojoj nacionalne stranke odjednom sad prelaze, hoće da budu građanske stranke. Danas govoriti o građanskoj opciji u kojoj nemate definisano, osim onoga što smo u ZAVNOBiH-u rekli da BiH pripada i Srbinu i Bošnjaku i Hrvatu i drugima. To je bio koncept koji je sprječavao fašizam i kroz tu deklaraciju fašizam je pobijeđen u BiH. Mi danas to nemamo. Došli smo u situaciju da je na vlasti elita koja ima legitimitet, ali nema legalitet. Do građana BiH je da pokažu taj patriotizam."

"Ja predlažem da uvedemo da Bošnjaci biraju Srbina i Hrvata, da Hrvati biraju Bošnjaka i Srbina i da Srbi biraju Bošnjaka i Hrvata. Ako bi uveli elektronsko glasanje ne bi bilo krađe, ne bi bilo trgovine, znalo bi se nakon izbora za sedam dana ko je pobijedio. I druga stvar koju bi sigurno morali uvesti je obavezan izlazak na izbore. Mislim da će do izbora ovakva situacija biti, a nakon izbora ćemo vidjeti šta će se desiti. Sumnjam da će Dodik prijeći crvenu liniju i ubijeđen sam da rata neće biti jer za to nema ni materijalnih ni ljudskih resursa", zaključio je Bešlagić.

Ovo je razgovor iz magazina Mreža. Sva izdanja ove emisije možete pogledati OVDJE.

federalna.ba

Selim Bešlagić Mreža
Mreža
0 17.05.2022 22:19
Mreža Vijeće sigurnosti UN
0 17.05.2022 22:00
Mreža Višegrad
0 17.05.2022 21:43
Zaklopača zločin Mreža
0 17.05.2022 20:27
vize ukidanje vize Kosovo Bosna i Hercegovina Mreža
0 10.05.2022 22:22
Mreža
0 10.05.2022 22:06