Beogradska agencija preuzela odgovornost za objavljenu fotografiju Bošnjakinje

Beogradska agencija preuzela odgovornost za objavljenu fotografiju Bošnjakinje

Agencija "Pozitiv" iz Beograda preuzela je u potpunosti odgovornost za, kako su naveli, "nenamjernu grešku prilikom izrade multimedijalnih sadržaja za potrebe obilježavanja 28 godina  Oluje", u petak, 4. augusta  u Prijedoru i uputila izvinjenje svima kojima je time nanesena šteta i bol.

- Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukodovstvu RS i Republike Srbije, jer je ovo isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija 'Pozitiv' i preuzimamo svu odgovornost za to. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti pada na našu agenciju. Organizator događaja nije imao nikakve veze sa ovom nesmotrenom greškom niti je mogao da predvidi ovakvu situaciju - naveli su iz ove agencije.

Agencija, "Pozitiv", također, upućuje iskreno izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa, zbog ove nenamjerne greške. Iz Agencije su istakli da su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju i to je ozbiljan propust za koji ne postoji opravdanje.

Taj propust, kako navode,  nije učinjen s namjerom da se bilo ko povrijedi, omalovaži ili zloupotrebi i nadaju  se da će svi prihvatiti njihovo iskreno izvinjenje. 

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tokom centralnog obilježavanja 28 godina od “Oluje”, koje su zajednički u Prijedoru organizovali RS i Srbija.

Autor je fotograf AFP Joel Robine. On je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

federalna.ba/Fena

Agencija Pozitiv Prijedor Sabina Mujikć oluja Žepa
Španija oluja aerodrom
0 12.06.2024 09:57
Dan bijelih traka Prijedor Benjamina Karić
0 31.05.2024 21:03
Dan bijelih traka Prijedor
0 31.05.2024 20:28
Dan bijelih traka Prijedor
0 31.05.2024 19:59
Dan bijelih traka Prijedor Mostar
0 31.05.2024 17:19