Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama
(Izvor: Fena// Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Briselu (Bruxelles) s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadžom Labib (Hadja Lahbib) u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.

Bećirović je kazao da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja, te da već pune tri decenije uspješno rješavaju sva otvorena pitanja. Kraljevina Belgija je važan partner na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperativ da proces pregovora s Evropskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU - saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Govoreći o evropskom putu BiH i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji pomiriti unutarnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU.

Dodao je da BiH prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU: odbranu principa demokratije i vladavine prava; digitalizaciju i tehnološku konkurentnost; zelenu tranziciju; jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Evrope.

Ministrica Hadža Labib je istakla da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. O tome govori intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu BiH jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Privredne komore Kraljevine Belgije i Luksemburga.

Ilustrirajući odlučnost i predanost političkom partnerstvu ministrica Labib je istakla da trenutno u Sarajevu boravi visoka delegacija Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH - navodi se u saopćenju. 

federalna.ba/Fena

BiH Belgija posjeta Denis Bećirović
Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 17:14
Vladimir Putin Bjelorusija posjeta
0 24.05.2024 08:57