Bećirović: SAD je strateški saveznik i dokazani prijatelj BiH

Bećirović: SAD je strateški saveznik i dokazani prijatelj BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je u saopćenju za javnost tendenciozne i zlonamjerne izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine, te poručio da su Sjedinjene Američke Države dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pruža podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države.

- Dodik mora znati da će se prelijetanje američkih aviona odvijati u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine i da taj čin naših američkih prijatelja podržava preko 70 posto građana Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva BiH zahvaljujem se SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Ovaj potez SAD jača mir, sigurnost i nadu u bolju budućnost naše zemlje. Nikakve besmislene izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj ove konkretne i višestruko opravdane poruke SAD - ističe Bećirović.

- Najavljeni avio preleti SAD jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Prelet američkih bombardera je još jedna potvrda snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i Bosne i Hercegovine. Jedinstven i odlučan odgovor Zapada i demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini garantiraju da separatisti neće ugroziti mir u regiji. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkim ekstremistima koji otvoreno prijete miru i sigurnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini i regiji.

Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati jer Dodikova politika nije politički već primarno sigurnosni problem. Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma napraviti bilo kakvu korist za bh. entitet RS. Naprotiv, antidejtonskim djelovanjem mogao bi dovesti do scenarija kojeg ne očekuje - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović SAD
Državna imovina Zakon o državnoj imovini Predsjedništvo BiH Denis Bećirović Željko Komšić
0 03.10.2023 17:18
Denis Bećirović Milora Dodik
0 30.09.2023 15:59