Bećirović razgovarao s rezidentnom koordinatoricom UN-a za BiH Ingrid Macdonald

Bećirović razgovarao s rezidentnom koordinatoricom UN-a za BiH Ingrid Macdonald

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s rezidentnom koordinatoricom UN-a za Bosnu i Hercegovinu Ingrid Macdonald, saopćeno je iz Predsjedništva.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Macdonald je odala priznanje članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću na konkretnim aktivnostima koje preduzima na početku mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Tokom sadržajnog sastanka, član Predsjedništva BiH Bećirović je upoznao Macdonald sa vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine i iskazao čvrsto opredjeljenje naše zemlje za trajni mir, sigurnost i stabilan demokratski razvoj u svijetu. Istakao je da je Bosna i Hercegovina posvećena principima sadržanim u Povelji UN-a, punom poštovanju međunarodnog prava, demokratije i ljudskih prava i sloboda. Također, Bećirović je ponovio bezrezervnu podršku rješavanju socioekonomskih problema građana.

Poštujući organizaciju UN-a kao instrument za kolektivno regulisanje međunarodnih odnosa na osnovu Povelje UN-a i međunarodnog prava, Bosna i Hercegovina daje svoj puni doprinos kroz različite aktivnosti u okviru ove organizacije, između ostalog putem aktivnog učešća u mirovnim misijama UN-a.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnim globalnim izazovima, te razmijenili mišljenja o reformi organizacije UN-a, održivom razvoju i provođenju Agende 2030, te klimatskim promjenama.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Ingrid Macdonald