Bećirović razgovarao s ambasadorima Turske, Mozambika, Meksika i Kolumbije o rezoluciji o Srebrenici
(Izvor: Fena/ Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Bećirović razgovarao s ambasadorima Turske, Mozambika, Meksika i Kolumbije o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je odvojene sastanke s ambasadorom Republike Turske Ahmetom Yildizom, ambasadorom Republike Mozambik Pedrom Comissáriom, ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država (Meksiko) Héctorom Vasconcelosom i ambasadoricom Republike Kolumbije Leonor Zalabata Torres u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.  

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović je tokom ovih razgovora istakao značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću, te pozvao ambasadore da podrže usvajanje rezolucije.

Podrška rezoluciji o Srebrenici manifestira odgovornost članica UN-a i njihovu brigu o budućnosti, ali značajno i doprinosi razumijevanju boli s kojom su žrtve suočene. Porodice žrtava Srebrenice danas se suočavaju s otvorenim i agresivnim negiranjem genocida i svijet ima obavezu da im pomogne, prije svega ispravnim razumijevanjem i širenjem istine, koja je potvrđena i pred sudovima UN-a, dodao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podsjetio da je počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od najviših sudova UN-a: Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

- Rezolucija o Srebrenici je dio nastojanja UN-a da se u kontinuitetu međunarodna zajednica suprotstavi svakoj mogućnosti da genocid bude ponovljen bilo gdje, a to je moguće postići širenjem istine i kroz obrazovanje novih generacija, koje moraju znati kako strašne posljedice genocida mogu biti - dodao je Bećirović, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović sastanci rezolucija Srebrenica
Denis Bećirović akreditivno pismo Bosna i Hercegovina
0 20.06.2024 13:19
PIC Saopćenje OHR Srebrenica Republika Srpska
0 20.06.2024 12:16