Bećirović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Sjeverna Makedonije

Bećirović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Sjeverna Makedonije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekrem Ebibi konstatovali su na današnjem susretu kako su bilateralni odnosi dvije države vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Tokom oproštajnog sastanka sa ambasadorom Ebibijem, naglašeno je da su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija zainteresovane za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je poručio da Bosna i Hercegovina pridaje izuzetan značaj jačanju regionalne saradnje i unapređenju političkih i ekonomskih odnosa. Tokom razgovora iskazao je punu podršku u radu Republici Sjevernoj Makedoniji tokom njenog predsjedavanja OSCE-om u 2023. godini.

On je također  potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Pružio je punu podršku Republici Sjevernoj Makedoniji na njenom EU putu, te naglasio da članstvo u Evropskoj uniji zemalja regije nema alternativu. Također, istakao je da Bosna i Hercegovina, u okviru svojih mogućnosti, doprinosi NATO vođenim operacijama, te da je učešće u mirovnim operacijama jedna od ključnih komponenti vanjske, sigurnosne i odbrambene politike BiH.

Između BiH i Republike Sjeverne Makedonije je zaklјučeno više od pedeset bilateralnih i deset multilateralnih sporazuma, koji predstavljaju dobar pravni osnov za uspješnu saradnju u različitim oblastima koje su od zajedničkog interesa. 

Na kraju razgovora, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da je BiH posvećena aktivnostima s ciljem unapređenja i nastavka političkog dijaloga u regiji, jačanju saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost regije, ekonomski razvoj i stvaranje uslova za poboljšanje standarda života i rada građana BiH i regijе, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Ekrem Ebibi Sjeverna Makedonija Bosna i Hercegovina
Denis Bećirović Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad
0 25.03.2023 12:26
Denis Bećirović Ambasada Ruske Federacije
0 24.03.2023 18:53
Denis Bećirović Johann Sattler Delegacija EU u BiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
0 21.03.2023 17:35