Bećirović: Potez Crne Gore je poruka državama koje to nisu uradile da to urade, ali prije svega BiH gdje se genocid dogodio

„Potez Crne gore je poruka državama koje to nisu uradile, da to urade, ali prije svega BiH gdje se zločin genocida dogodio“ kaže Zijad Bećirović, komentirajući usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici u skupštini Crne Gore. 

Sa direktorom Instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijadom Bećirovićem razgovarala je Lejla Memić.

-Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista, izglasala je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici ali i smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici dogodio genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

„To nije iznenađenje ako želite da budete dio civiliziranog svijeta, a Crna Gora je članstvom u NATO-u to definitivno, u ekskluzivnom klubu 30 država koje baštine demokraciju, koje baštine pravnu državu  i svoje međunarodne obaveze. Zapad je počeo napredovati onog trenutka kada su počeli poštovati pravni poredak, pravnu državu. Mi ne smijemo dozvoliti da pojedinci, ne priznavanjem i nacionalnog zakonodavstva, međunarodnog zakonodavstva, presude međunarodnog suda u Hagu- ustvari  ne priznaju svoje građane. Najbolji primjer za to je SR Njemačka, koja se adekvatno suočila sa svojom prošlošću II Sv. rata. Putokaz same Njemačke može nam biti putokaz da i mi to napravimo na ovim našim prostorima – i to je ustvari doprinos Crne Gore da je donošenjem Rezolucije ali i smjene ministra, ne može se negirati genocid u Srebrenici, kao zločin svih zločina, kao što je Holokaust zločin svih zločina u II Sv. ratu. Poruka državama koje to nisu uradile, da to urade, ali prije svega i BiH gdje se zločin genocida dogodio“- kaže Bećirović. 

-Nakon non papera koji je krenuo iz Slovenije, sve su jače izjave i pritisci iz Republike Hrvatske. Mislim na predsjednika Zorana Milanovića, a potom i hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu. Traži se poštivanje konstitutivnosti naroda,  takvu poruku je uputio i premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom , jučer prvog dana Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Antaliji, gdje borave i članovi Predsjedništva BIH.

Komentirajući učestale diplomatske pritiske proteklih dana zvaničnika Republike Hrvatske, zbog neophodnosti izmjena izbornog zakona u BIH, Zijad Bećirović kaže:

„Hrvatska je na fonu Franje Tudjamana da je ona predvorje kršćanstva i da ona brani Evropu prije svega od Bošnjaka i Muslimana, a ustvari pokušava se stvoriti u javnom diskursu da su Bošnjaci ostaci Osmanlija, a Srbi Bizantinci- a u stvari Hrvati i Hrvatska pripadaju toj superiornoj zapadnoj kulturi- što apsolutno nema nikakve veze. Nit su Hrvati, ako ćemo gledati po porjeklu Evropski narod. Očito da ta kriza identiteta i te frustracije se najčešće izražavaju prema BiH ali i prema Srbiji, ali moramo reći da ni sa drugim državama regiona Hrvatska nema sjajne odnose, uključujući i samu Sloveniju. I naravno ta opasnost od No-papera, kojeg je Hrvatska pokrenula zajedno sa Slovenijom, Mađarskom, Bugarskom, Grčkom i Kiprom-to su te desničarske Vlade po nekim aspektima, djelovanju i izjavama- klerofašističke i naravno tu je vrlo negativna uloga autrijskog kancelara koji daje vjetar u leđa jednim takvim mračnim ideologijama. Nacrt izvještaja koji je predložen Evropskom parlamentu o BiH  pokazuje da ipak zdrave snage u Evropi prevladavaju, gdje se isključuje etnički prefiks. Promjene koje očekuju BiH, prije svega Ustavne promjene, donošenje Izbornog zakona moraju biti u skladu sa Evropskim standardima i to ne mogu donositi dvije stranke: ni HDZ ni SDA, nego to mora biti jedna šira rasprava, društvena, u kojoj će učestvovati razni akteri, ali tu mora biti i mišljenje Venecijanske komisije, Vijeća Evrope i naravno same EU.“

federalna.ba

Zijad Bećirović Federalni radio
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 22:31
Vijesti u 22 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 21:44
Federalni radio Radio Federacije BiH Slavonski Brod
0 25.07.2021 18:23
Briševo Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 18:22
Federalni radio Radio Federacije BiH Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:14
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 17:37