Bećirović: Kraljevina Nizozemska snažno podržava nezavisnu i suverenu BiH
(Izvor: Fena/Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Bećirović: Kraljevina Nizozemska snažno podržava nezavisnu i suverenu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, tokom zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj je razgovarao s predsjednikom Senata Nizozemske Janom Anthoniejem Bruijnom i predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Martinom Bosmom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

Predsjednici oba doma Parlamenta Nizozemske iskazali su važnost sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici. Genocid u Srebrenici je crno poglavlje čovječanstva i zato je važno da se 11. juli zapamti širom svijeta. Oni su također naglasili da Nizozemska snažno nastavlja podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, Bećirović je izrazio zadovoljstvo jačanjem saradnje Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine, između ostalog intenziviranim posjetama na visokom nivou. Zahvalio je za usvajanje Parlamentarne rezolucije koja je otvorila mogućnost za podršku Nizozemske odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Izrazio je nadu da će i u narednom periodu Parlament Nizozemske nastaviti podržavati evropske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Senata Nizozemske Jan Anthonie Bruijn i predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Martin Bosma naglasili su potrebu za intenziviranjem reformskih procesa u prioritetnim područjima za Bosnu i Hercegovinu.

Bećirović je posebno zahvalio zbog angažmana Nizozemske na pomoći žrtvama genocida u Srebrenici te zbog snažne podrške usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U tom kontekstu je posebno naglasio potrebu za kontinuiranim širenjem istine i pravde te suočavanjem s prošlošću u Bosni i Hercegovini, što uključuje proces pomirenja, suđenja za ratne zločine i očuvanje sjećanja na žrtve.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Nizozemska BiH
Denis Bećirović kralj Čarls III
0 19.07.2024 08:16
Denis Bećirović Kaja Kallas
0 18.07.2024 20:08
BiH Srbija pruga
0 18.07.2024 17:49