Bećirović-Juratović: Njemačka snažno stoji uz evropski i evroatlantski put BiH
(Izvor: Fena/Predsjednišvo BiH)

Bećirović-Juratović: Njemačka snažno stoji uz evropski i evroatlantski put BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa zastupnikom u Bundestagu (SPD) Josipom Juratovićem u sklopu intenzivnih aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Razgovarano je o EU perspektivi naše zemlje, reformskim procesima i aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

On je izrazio nadu da će EU u martu donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi dodatno uticalo na provedbu suštinskih reformi. Također, rekao je da je važno naglasiti i da je sigurnost EU neodvojiva od sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović je naglasio da integracija zapadnog Balkana u EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, važna i iz sigurnosnih razloga, kako zapadnog Balkana tako i cjelokupne EU. Između ostalog, naglasio je da je funkcionalno pravosuđe jedan od ključnih uslova na putu ka EU.

Bećirović je zahvalio zastupniku Juratoviću na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu. On je naglasio da se zastupnik Juratović više puta dokazao kao prijatelj Bosne i Hercegovine, te da svojim političkim djelovanjem nastoji da Savezna Republika Njemačka ima snažan fokus na dešavanja u našoj zemlji.

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović poručio je da je SR Njemačka pouzdan i snažan partner Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u, što je pokazano i tokom više susreta najviših zvaničnika SR Njemačke s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Tokom razgovora istaknuta je važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Sagovornici su razgovarali i o nedavnom Kongresu SPD-a Njemačke na kojem je član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović prisustvovao na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke. Bećirović je rekao da je veoma važna, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara SR Njemačke Olafa Šolca (Olaf Scholz) na Kongresu u Berlinu da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Josip Juratović
Denis Bećirović genocid u Srebrenici UN rezolucija o Srebrenici
0 19.04.2024 17:53
Denis Bećirović Željko Komšić Antonio Gutteres
0 19.04.2024 08:55
Denis Bećirović Željko Komšić Alice Wairimu Nderitu UN genocid genocid u Srebrenici
0 18.04.2024 21:38
Denis Bećirović Željko Komšić UN Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 18.04.2024 09:20