Bećirović i Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija čuva se kredibilitet UN-a

Bećirović i Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija čuva se kredibilitet UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Gutteresom dan uoči glasanja o rezoluciji o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Riječ je o drugom zajedničkom sastanku u nešto više od mjesec dana. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

U sjedištu UN-a u New Yorku, Bećirović i Komšić zahvalili su se Gutteresu na dosadašnjoj podršci aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida i govora mržnje u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je poručio da je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju, te da se time, između ostalog, čuva kredibilitet UN-a. To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu. Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s genocidom i ideologijom negiranja genocida, rekao je Bećirović.

Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a, i to niko ne može osporiti.

Tokom razgovora konstatirano je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. Prevencija genocida je fundamentalni prioritet. Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

federalna.ba

Denis Bećirović Željko Komšić Antonio Gutteres Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 14.06.2024 20:48
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53