Bećirović-Fidan: Hvala R Turskoj na ogromnoj podršci za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Fidan: Hvala R Turskoj na ogromnoj podršci za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom. Tokom prijateljskog i sadržajnog razgovora naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i da su obje države zainteresirane za unapređenje bilateralne saradnje.

Bećirović je rekao da je izuzetno važno da država Bosna i Hercegovina nastavi produbljivati političke, ekonomske i druge veze s Republikom Turskom. Jedan od strateških ciljeva Bosne i Hercegovine je ulazak u NATO savez i zato je, između ostalog, veoma važna saradnja s jednom od najjačih članica NATO-a Republikom Turskom.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da Republika Turska snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je poručio da je Republika Turska čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu.

Također, Bećirović se zahvalio Republici Turskoj, predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu i ministru Hakanu Fidanu za veliku podršku tokom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- Ova Rezolucija predstavlja priliku za katarzu u regiji i raskid s politikama koje su dovele do genocida nad Bošnjacima - rekao je Bećirović, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Hakan Fidan
Denis Bećirović kralj Čarls III
0 19.07.2024 08:16
Denis Bećirović Kaja Kallas
0 18.07.2024 20:08
Denis Bećirović EPZ
0 18.07.2024 14:12