Bečarević: Za podršku zajedničkoj komunalnoj potrošnji izdvojeno više od 23 miliona KM
(Izvor: Press služba KS)

Bečarević: Za podršku zajedničkoj komunalnoj potrošnji izdvojeno više od 23 miliona KM

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktori 11 kantonalnih javnih komunalnih preduzeća potpisali su danas  sporazume o sufinansiranju zajedničke komunalne potrošnje u vrijednosti od 23.700.000 KM.

Kantonalna javna komunalna preduzeća i javna komunalna preduzeća „Sarajevogas“, „Vodovod i kanalizacija“, „Pokop“, „Park“, „Rad“, „Tržnice-pijace“, „Toplane“ i „Bags – Energotehnika“, te javnih komunalnih preduzeća „Komunalac“ Hadžići, „Vodostan“ Ilijaš i „Trnovo“ Trnovo, tim će sredstvima obaviti poslove za potrebe Vlade KS i resornog ministarstva.

Bečarević je kazao da će se sredstva utrošiti za održavanja segmenta zajedničke čistoće, uređenja grada, vodovodne i kanalizacione mreže i slično. 

Poptisana su i dva sporazuma sa 'Toplanama' i 'Sarajevogasom'. Prvi se odnosi na sufinansiranje troškova ugradnje kalorimetara u domaćinstva, zašto će javni poziv biti raspisan u petak.

Koncept tog sufinansiranja podijeljen je na tri dijela tako da po trećinu cijene uvođenja kalorimetara snose  preduzeće 'Toplane', resorno ministarstvo, a trećinu vlasnici domaćinstava.

- Upravo ovakav model  je i odgovor prema ombudsmanima kojim želimo pokazati kako Ministarstvo, u zavisnosti od interesa naših sugrađana, kreće u nabavku mjerača potrošnje toplotne energije, kako bi se sistem naplate ove usluge podigao na objektivniji i pravedniji nivo. Za ovu namjenu smo predvidjeli 300.000 KM - poručio je Bečarević.

Dodao je da se drugi Ugovor odnosi na sporazum sa “Sarajevogasom” u visini od 200.000 KM, čijom implementacijom će se omoćiti novi gasni priključci, koji su jedan od niza važnih segmenata očuvanja čistoće zraka u našem kantonu, saopćeno je iz Press službe KS. 

federalna.ba/Fena

Almir Bečarević javna komunalna preduzeća