Bečarević za FR: I gas u nacionalnim torovima - intencija da se iz igre izbaci BH-gas

Razgovarala: Aida Hasanbegović

 

U četvrtak Vijeće ministara BiH trebalo bi odlučivati o pokretanju procedure za sklapanje međunarodnih ugovora koji se odnose na izgradnju istočne interkonekcije kojom bi se preko Srbije dopremao gas iz Rusije i južne kojom bi se, preko jadransko-jonskog plinovoda dopremao gas iz Azerbejdžana. Da li istočna interkonekcija podriva energetsku sigurnost BiH i produbljuje ekonomsku ovisnost od Moskve, hoće li istočnom i južnom interkonekcijom kompanija BH-Gas biti izbačena iz igre, hoće li država Bosna i Hercegovina biti lišena kontrole nad snabdijevanjem gasom , da li će o Sarajevu kao najvećem potrošaču umjesto Sarajevogasa odlučivati HDZ, za Federalni radio govorio Almir Bečarević, stručnjak za gas i ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo.

 

 

„Nova istočna interkonekcija bi trebala „proći“ na Vijeću ministara, što me kao nekoga ko je dugo u gasnom sektoru,  jako žalosti, jer je u pitanju projekt koji ne odgovara standardima Evropske unije, lokalnog tipa, ali je otvaranje vrata za ruski kapital i sve ono što on nosi sa sobom. Na silu se pokušava proglasiti nešto što nema utemeljenje u bilo kakvim studijama i stručnim analizama. Potrebna je konekcija sa Srbijom, ovaj put preko Bijeljine. Slažem se sa gospodinom Komšićem , vjerujem da je i drugi član Predsjedništva Denis Bećirović na istom fonu, da je nužno usvojiti Zakon o gasu na nivou BiH. Istočna interkonekcija ne obezbjeđuje sigurnost snabdijevanja, što je preduvjet da bi ulagali novac u energetski sektor. Taj paket aranžman nije potreban BiH, nama je potrebna diverzifikacija izvora opskrbe“, ističe Bečarević.

 

Na pitanje da li je izvjesno donošenje Zakona o gasu na državnom nivou što je uvjet za ispunjavanje ustavnih i preuzetih ugovornih obaveza BiH, te usklađivanja s pravnom stečevinom Evropske unije, među ostalim, jedna od osnovnih obaveza BiH za usklađivanje energetskog sektora sa Trećim energetskim paketom Evropske unije,

Bečarević smatra da je neophodno reguliranje transporta gasa jer je to javna usluga.

 

„To je pandan Elektroprijenosu. Znamo da Daytonski sporazum ima poglavlje koje se tiče javnih korporacija. Daytonski sporazum nije švedski stol, kako to neki misle u Republici Srpskoj. Predviđena je javna korporacija za transport gasa i DERK kao  državni regulator koji treba utvrditi pravila igre, dakle prvo ono što nosi Treći energetski paket. Ovaj segment entitet Republika Srpska pokušava da anulira tvrdeći da ima svog regulatora“, navodi Bečarević.

 

Pesimista je da će se u skorije vrijeme usvojiti državni zakon o gasu .

 

„Vlasti u Republici Srpskoj znaju šta to nosi, zato to i odbijaju. Znaju da državni zakon donosi uređeno tržište i jednaka pravila igre. Ne možete tad, kao što ste uradili za Novu godinu, napraviti fiktivne radove na gasovodu kako bi prisilili Energoinvest da potpiše ugovor o poskupljenju transportne tarife za 50 posto. Tog ne bi bilo da postoji državni regulator, jedini obrazac ponašanja u Evropi je Zakon o gasu na nivou BiH i Treći energetski paket“, smatra ekspert za gas Almir Bečarević.

 

Hrvatski narodni sabor je donio deklaraciju proglasivši projekt južne  interkonekcije od nacionalnog interesa za Hrvate. Odgovarajući da li postoji mogućnost da BH-Gas bude nosilac projekta, a ne neko novoformirano preduzeće pod pokroviteljstvom HDZ BiH, Bečarević vjeruje da je upravo intencija južne interkonekcije da se izbaci BH–Gas.

 

„Nije mi jasno, da li to znači da bukvalno sve dijelimo i gledamo šta je od značaja za hrvatski ili srpski narod. Onda se postavlja pitanje ima li nešto što je od značaja za bošnjački narod. Pogledajte do kakvog apsurda dovodimo projekte, posmatramo ih kroz nacionalni predznak. Apsurdno je da se gasna politika stavlja u nacionalne torove. Ako će ovo biti budući sistem, ako ćemo na gas gledati kao obojeni energent hrvatskom, srpskom i bošnjačkom bojom, bolje da nema ni jedne interkonekcije. Ne želim da neko pljačka ovaj narod preko cijene gasa“, zaključuje Bečarević.

Intervju na Federalnom radiju