Beč transformiše parkove u kreativne igraonice za djecu i mlade
(Izvor: Fena/ Ured Grada Beča u Sarajevu)

Beč transformiše parkove u kreativne igraonice za djecu i mlade

Gradske vlasti Beča u mnogobrojnim parkovima širom grada nude interaktivne programe za mališane i tinejdžere koji uključuju različite igre, radionice i izlete.

Nekoliko puta sedmično u fiksnim terminima 260 kvalificiranih radnika aktivno radi sa djecom i mladima u 160 parkova te u školskim, sportskim i stambenim objektima. Cilj je skladan suživot različitih generacija i kultura.

Program provode neprofitna udruženja koja su specijalizirana za rad s djecom i mladima, a finansiraju i podržavaju 23 bečka okruga. U duhu participacije, djeca i mladi mogu aktivno učestvovati u kreiranju ponuda.

U parkovima se djeci i mladima pruža širok spektar mogućnosti neformalnog učenja pri čemu se koriste pedagoške metode socijalne i kulturne animacije te igre i aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Pored toga, podstiče se i razvoj emocionalnih, kognitivnih i motoričkih vještina.

Dodatno su tu aktivnosti poput izleta u rekreativne zone, turniri, posjete bazenima, kinima i muzejima. U aktivnosti se uključuju i roditelji, staratelji te starije osobe.

Sadržaj koji se nudi je prilagođen interesima, potrebama i životnom okruženju djece i mladih, pritom mogu i aktivno učestvovati u njegovom kreiranju.

Učešće je na dobrovoljnoj bazi i besplatno, navode u saopćenju za javnost iz Ureda Grada Beča u Sarajevu. 

federalna.ba/Fena

Beč parkovi radionice