BBK "Daj krug" iz Bihaća domaćini Balkanskog šampionata u brdskom biciklizmu

Brdsko - biciklistički klub "Daj krug" iz Bihaća i Biciklistički savez Bosne i Hercegovine ovog su vikenda prvi put domaćini i organizatori Balkanskog šampionata u brdskom biciklizmu.

U Bihaću je 11 balkanskih nacionalnih timova sa više od 200 članova, a glavna utrka koja je u kalendaru Svjetske biciklističke federacije (UCI) vozit će se u nedjelju na stazi Bihać – Zavalje, odnosno na usponu prema planini Plješevica.

“Staza je duga oko četiri kilometra i 300 metara, te je izuzetno tehnički zahtjevna. Moram pohvaliti Adnana Mekića i sve njegove kolege, koji su zaslužni za vrhunsku pripremu staze, ali i kompletnu organizaciju. Imamo velika očekivanja od bosanskohercegovačkih biciklista, iako će imati i više nego respektabilnu konkurenciju. Nadam se da će nam rezultatski pogodovati upravo ta zahtjevnost staze, ali prvenstveno da će ovo biti jedno od najbolje organiziranih prvenstva do sada”, rekao je direktor utrke Amar Njemčević.

U našem nacionalnom timu najviše se očekuje od četvorostruke šampionke Balkana i sedme biciklistkinje svjeta Lejle Tanović.

“Četiri puta zaredom sam trijumfovala na ovom natjecanju i mislim da je opravdano što očekujem ponavljanje takvog rezultata. Težak je period iza nas zbog pauze uslovljene pandemijom koronavirusa, međutim prilično smo se dobro pripremili i upoznali sa stazom. O konkurenciji je suvišno govoriti, jer su tu takmičarke iz Turske, Grčke, Srbije i Slovenije, a znamo kakve su to sportske i biciklističke velesile”, kazala je Tanović.

Posebno je istaknuta i sportsko – turistička promocija Bihaća i Bosne i Hercegovine.

“Prije svega, ovo je ogroman organizacijski izazov, s kojim se za sada uspješno nosimo. Ugostili smo oko 150 takmičara i oko 50 drugih članova iz 11 nacionalnih timova. Svi će u Bihaću boraviti nekoliko dana, tako da je ovo zaista izuzetna sportsko – turistička promocija ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Taj smo ispit nadam se uspješno položili, a vjerujem da ćemo ostvariti i zavidne rezultate na nedjeljnim utrkama”, riječi su selektora reprezentacije BiH u brdskom biciklizmu i organizatora prvenstva Adnana Mekića.

Ceremonija otvaranja i prvi službeni sastanci tehničkog osoblja su danas u poslijepodnevnim i večernjim satima, dok se takmičarske utrke na ovogodišnjem Balkanskom prvenstvu voze u nedjelju od 10 sati.
( Dunja Jelovac )

biciklizam vožnja biciklom bicikli biciklista bicikla bicikl Biciklisti brdski biciklizam Bihać
Retro Bihać
0 09.01.2023 20:04
Očevije Bihać električna energija
0 07.01.2023 18:17
Dom zdravlja Dom zdravlja Bihać Bihać
0 02.01.2023 18:07
Winter park Novogodišnji zimski festival Bihać
0 30.12.2022 08:36