Barty odnijela najveću sportsku nagradu Australije
(Izvor: EPA-EFE/JONO SEARLE)

Barty odnijela najveću sportsku nagradu Australije

Titula koju je Ashleigh Barty u januaru osvojila na Australian openu bila je dovoljna da ova bivša teniserka osvoji najveću godišnju sportsku nagradu Australije, uprkos tome što je u martu odlučila da završi karijeru. Njoj je prošle noći dodijeljena "Don" nagrada, nazvana po najuspješnijem i najpoznatijem igraču kriketa Donu Bradmanu.

Barty je u martu iznenadila svijet tenisa kada je objavila da se povlači sa 25 godina, samo dva mjeseca nakon što je osvojila titulu na Australian openu. Trostruka grand slam šampionka bila je prva teniserka svijeta u trenutku kada je donijela odluku o povlačenju.

"Don" nagradu dodjeljuje australijska sportska Kuća slavnih, a ide u ruke sportisti ili timu "koji je pružio najviše inspiracije zemlju kroz nastupe i bio primjer u protekloj godini".

Barty, koja je ovu nagradu dobila i 2019. godine, pridružila se tako atletičarima Sally Pierson i Steveu Hookeru kao višestruki dobitnik nagrade. Ona je u televizijskom intervjuu rekla da je ovogidišnji Australian open igrala "kao malo dijete".

"Nije bilo pritiska, samo sam željela da odem tamo i igram kao dijete koje se zaljubilo u ovaj sport", rekla je Barty i istakla da ne planira da se vrati tenisu.

"Odluka o povlačenju mi je donijela devet mjeseci nevjerovatnog života van tenisa. Bilo je nevjerovatno", navela je ona.

federalna.ba/Beta

Ashleigh Barty Australija
Australija porodično nasilje optužnice
0 31.01.2023 09:16
morska krastača Australija
0 20.01.2023 08:53
Australija helikopteri
0 02.01.2023 09:03
Australija Nova godina
0 31.12.2022 14:11