Mirjana Topić  Landeka

Barbarić: Prihvatanjem BiH, Europska unija pokazala da vodi procese i da je politička zajednica

„Bosna i Hercegovina je bila na dobrom putu da ova faza nekakvog statusa quo, zamrznutosti i one partije pokera i blefiranja, jedne i druge strane, dugoročno stvori negativne efekte u kojoj bismo mi (BiH) bili neka vrsta bojnog polja u kojem bi se nadmetale, ne samo zapadne sile, Sjedinjene američke države i Europska unija, nego i nezapadne autokratske imperijalne sile. Došli smo na takvu razinu gdje bi odgađanje ili odbacivanje europskog puta, europske perspektive za Bosnu i Hercegovinu potencijalno značilo vezanje za dvije ozbiljne imperijalne sile. Na ovaj način Europska je unija zapravo uhvatila zadnji vlak. Okrenimo perspektivu Europske unije i nastranu naše slabosti i nedostatak političke volje iz proteklog razdoblja. EU je zamalo propustila priliku da joj mala državica u srcu Europe izmigolji iz ruku kao geopolitički akter“, kazao je, između ostaloga, politolog i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Dražen Barbarić.

„Konačno su lideri Europske unije shvatili da će EU svoj geopolitički subjetivitet morati graditi u Bosni i Hercegovini, teško će ga izgraditi u Ukrajini. Tamo ga može malo unaprijediti i malo nabildati, a u BiH ga je mogla potpuno izgubiti“, smatra prof. Barbarić. „Reputacija i geopolitički subjektivitet EU joj je zamalo iskliznuo iz ruku. Ovo je sad win win situacija u kojoj Europska unija dokazuje da vodi proces i da je sposobna politička zajednica, a s druge strane mi se europeiziramo kao društvo i u svakom segmentu postajemo nešto malo bolji i malo sličiniji razvijenim europskim državama“.

„Dobivanje statusa mislim da će biti vjetar u leđa različitim razinama vlasti, a posebice Vijeću ministara koji se i jesu zahuktali i gurali cijelu ovu priču. Jedna stvar je kad imate partnera koji vam otvara vrata i koji vas po svemu sudeći ipak želi i otvorit će vam mogućnost . Tada i dinamika rada i visina kriterija nisu identični onima kada vas taj partner potajice i nije želio. Četrnaest prioriteta po načelu kriterija bili su nepremostiva gromada koja je služila da se ostave odškrinuta vrata, a da znate da vaš partner u Bosni i Hercegovini u tom trenutku ne može ispuniti. Od danas to je druga priča. Ostaju oni kriteriji koji su stvar unutarnje dinamike, rada i zahuktavanja različitih razina. Bila bi izgubljena prilika i izazvalo bi duboke lomove kad one stvari koje su uvjetno rečeno do nas ne bi ispoštovali“.

Prema svim dosadašnjim izjava europskih povjerniak država ne može biti članica EU ukoliko nad njom postoji ikakva vrsta protektorata, što je u našem slučaju Ured visokoga predstavnika, napominje prof. Barbarić. „U jednom trenutku on će se morati ugraditi u politički sustav kao nekakva vrsta nadzora ili pomoćnog mehanizma, koji može odkočiti određene procese ili barem napraviti kompenzacijske mehannizme kad dođemo u stanje blokade, a imali smo ih kroz ovu kratku političku povijest. Naši unutarnji administrativni i zakonadoavni kapaciteti morat će se potpuno prilagoditi plimnome valu koji će ih zapljusnuti kroz proces pregovaranja. Tu će se pokazati prava naša spremnost„, zaključuje prof. Barbarić.

godišnjica ubojstva Stupsko brdo granatiranje
0 23.05.2024 11:00
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33