Baraković: Nedopustiv je mali broj vakcinisanih prosvjetnih radnika

S obzirom na to da je delta soj virusa mnogo zarazniji od ranijih sojeva i može dovesti do ozbiljnih posljedica, posebna opreznost je potrebna kod djece, koja uglavnom nisu vakcinisana i zato su u grupi najosjetljivijih. O početku školske godine, ali i problemima u obrazovnom sistemu razgovarali smo sa ministrom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisom Barakovićem.

Kaže da je sve spremno za početak nove školske godine.

"1.9. učenici svih osnovnih i srednjih škola kreću sa nastavom. Danas smo imali jedan zaista konstruktivan sastanak sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola gdje smo utanačili detalje. Od konkursne procedure, gdje se stvari privode kraju, raspodjele udžbenika i drugih nekih stvari, sve će biti spremno 1.9. Pitali smo kantonalni krizni štab po kojem modelu možemo započeti ovu školsku godinu . Procijenili su da je u ovom momentu epidemiološka situacija povoljna i da u narednih 15 dana možemo krenuti sa klasičnim modelom nastave. Nakon 15. septembra ćemo ponovo sjesti, procijeniti epidemiolšku situaciju i vidjeti u kojem smjeru ćemo ići."

Ističe da je u određenom momentu Vlada TK-a dobila jednu donaciju vakcinu, te su nastavno i nenastavno osoblje u školama prepoznali kao jednu od prioritetnih grupa.

"Uputili smo dopis prema školama. Lično sam se vakcinisao javno, pred tv kamerama da pozovem još jednom kolege i kolegice, da pokažem da AstraZeneca je sasvim prihvatljiva vakcina. Zaista moram reći da sam razočaran zaista malim brojem vakcinisanih prosvjetnih radnika. Mislim da je to nedopustivo. U potpunosti razumijem bolesnikekoji se konsultuju sa medicinskom strukom, ali i dalje sam stava da mi prosvjetni radnici moramo biti primjer zajednici i moramo pokazati na koji način se boriti protiv pandemije."

O prethodnoj godini Baraković kaže da je obrazovni sistem u BiH puno izgubio.

"Mislim da ćemo rezultate ovog nastavno-naučnog procesa vidjeti tek za nekoliko godina. Mi smo zaista bili jedan od rijetkih kantona koji je maksimalno učenike i studente, tamo gdje je to bilo tehnički izvodivo, zadržali u učionicama. Samo smo u jednom periodu morali preći na online model nastave. Mature koje su se održale prošle godine pokazuju da je nivo znanja zaista mali. Nivo navika je mali. Ali bolje ikakav vid nastave nego nikakav."

Za kraj, ističe da obrazovni sistem u BiH može biti puno bolji.

federalna.ba

Elvis Baraković Federacija danas
Federacija danas
0 31.03.2023 17:48
Federacija danas
0 30.03.2023 18:52
Federacija danas
0 29.03.2023 18:20
Federacija danas
0 28.03.2023 18:31
Federacija danas
0 27.03.2023 18:52
Federacija danas
0 24.03.2023 17:58