videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Banjalučki novinari podržali kolegu Moraču

Više desetina novinara i građana okupilo se danas u Banjoj Luci u znak podrške kolegi novinaru Nikoli Morači, kojeg je policija saslušala, a potom mu oduzela i telefon, jer nije htio odati izvor informacija objavljenih u tekstu povodom nedavnog silovanja osamnaestogodišnje djevojke u tom gradu.

Novinari su se okupili na Trgu Krajine, odakle su prošetali do Policijske uprave Banja Luka.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka i urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić rekao je da će tražiti da tužilaštvo i policija prestane s institucionalnim napadima na novinare u Banjoj Luci.

Okupljenima na Trgu Krajine obratio se i Morača, novinar EuroBlica i portala Srpskainfo, koji je ispričao da je, noć prije nego što ga je policija privela dobio informacije da ga traže, o čemu je obavijestio urednika.

"On me je poslije sat obavijestio da su me tražili i u redakciji", kazao je Morača, dodavši da je potom, zajedno s advokatom, otišao u Policijsku upravu Banja Luka.

Naveo je da su mu postavljali razna pitanja u vezi s tekstom, koji su smatrali spornim, ističući da je "sve bilo uredu do momenta kada su ga pitali ko mu je izvor informacija".

"Rekli su mi da ću imati status svjedoka. Ja neću otkriti izvore, jer kada bih to uradio više se ne bih bavio novinarstvom", istakao je Morača.

Dodao je da su mu potom oduzeli telefon i da je dobio status osumnjičenog za krivično djelo "odavanje službene tajne".

Naglasio je da su mu u policiji tokom razgovora kazali da "novinarima treba stati u kraj".

Dalje je ispričao da su ga u policiji optužili da je otkrio identitet žrtve silovanja, što je on negirao, navodeći da su u tekstu otkriveni detalji samog slučaja, te da je takav tekst napisao, jer je osumnjičeni za teško krivično djelo silovanja pušten na slobodu.

Morača je zahvalio svim kolegama i drugim ljudima koji su se spontano okupili kako bi mu pružili podršku.

Iz entitetskog MUP-a su se oglasili saopštenjem, u kojem navode da je spontano okupljanje novinara direktan pritisak na rad pravosudnih organa: “Isto tako, svjesno se pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora, iako je ovdje jedini tačan fakat da se konkretno lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, te tako počinio KD „Povreda tajnosti postupka“. Ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti”.

Reagovali su i iz Udruženja BH novinari. Traže od Policijske uprave u Banjoj Luci i Okružnog javnog tužilaštva da hitno obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom. Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH najoštrije je osudio odnos institucija prema novinaru Morači. Upozorili su na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor, ali i samog novinara.

federalna.ba

Banjaluka Nikola Morača
Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković
0 09.04.2024 21:15
Nikola Šobot SNSD Banja Luka Banjaluka Milorad Dodik
0 07.04.2024 20:40
Banja Luka Banjaluka Srpska Open
0 07.04.2024 17:33
Viktor Orbán Banja Luka Banjaluka Peter Szijjarto Mađarska
0 04.04.2024 23:06
Mreža Banjaluka Banja Luka
0 02.04.2024 22:25