Banjalučka policija zabranila skup 'Geta' i 'Bh. povorke ponosa'

Banjalučka policija zabranila skup 'Geta' i 'Bh. povorke ponosa'

Policijska uprava Banjaluka zabranila je održavanje javnog skupa zakazanog za danas u tom gradu u organizaciji tamošnjeg udruženja "Geto", kao i "Bh. povorke ponosa" iz Sarajeva. U saopštenju policije se navodi da "postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine".

Iz Policijske uprave su još naveli da je u proteklom periodu bilo mnogo negativnih reakcija u vezi s održavanjem ovog skupa, kao i prijetnji upućenih organizatorima.

Organizacioni odbor "Bh. povorke ponosa" ranije je najavio da bi danas u Banjaluci trebalo da se održi nekoliko skupova - projekcija filma, diskusija i parti, ali da nije predviđena nikakva šetnja.

Dodali su da da će ti događaji biti održani "bez obzira na kontinuirane napade, pokušaje diskreditovanja i opstrukcije djelovanja i rada Organizacionog odbora ’Bh. povorke ponosa’, kao i na homofobne, transfobne i fašističke napade pojedinaca".

Nakon što su iz "Bh. povorke ponosa" najavili održavanje ovih događaja u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "zbog opravdaniih razloga nadležni organi treba da razmotre mogućnost da sa organizatorima skupa dogovore da se planirani događaji ne održe".

federalna.ba/Beta

PU Banja Luka Bh. povorka ponosa
Bh. povorka ponosa MUP KS
0 24.06.2023 21:31
Bh. povorka ponosa LGBTQI Put ka EU
0 24.06.2023 21:28
Bh. povorka ponosa Sarajevo
0 24.06.2023 18:27
kontraskup Bh. povorka ponosa
0 24.06.2023 12:11