Banjac u Plenumu: EU nije šargarepa koju bih odmah uzeo

"Narodna partija Srpske smatra da BiH ne treba da uđe u NATO i mi ćemo biti protivnik tih atlanskih integracija, odnosno da BiH postane članica NATO-a", istakao je u Plenumu Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske i zastupnik u NSRS-u.

"Međutim, suština je što razdvajanje članstva u EU i NATO-u je jako teško uraditi jer osnovni zahtjevi EU u budućnosti, a i sada već su članstvo u NATO. Kada govorimo o EU mi govorimo kao da je to Evropa. Ne, to je organizacija koja se zove Evropska unija. Mi smo isto Evropljani, i mi se nalazimo u Evropi. Jako su bitni uslovi pod kojima jedna zemlja ulazi u EU. Ukoliko uslovi znače gubitak nacionalnog identiteta, svojih običaja, tradicije, onda ja nisam pristalica takvog ulaska u EU. EU svoje odluke bazira na političkom nivou i onda od nekih traže da se odreknu sebe ili dijela sebe da bi ušli u EU, a drugima bez ikakvih uslova poklanja taj status, odnosno primi ih u EU. Srbija treba da prizna Kosovo kako bi ušla u EU. Zar to nije odricanje dijela sebe, dijela svoje teritorije?"

Navodi da se ne može se ulaziti u EU ako takav jedan ulazak zadire u političko-ustavni koncept jedne zemlje, a pogotovo zemlje kao što je BiH.

"Smatram da sve ono što je dobro iz EU trebamo uzeti radi naših građana, bez obzira ulazili mi u EU ili ne, bez obzira dobili kandidatski status ili ne. Određene reforme treba da uradimo i oko toga ne treba da se raspravljamo. Ali sve ono što ulazi u ustavno-pravni koncept mijenjanja koncepta BiH, centralizacije BiH, ja to ne mogu podržati. Pogotovo jer na ovom prostoru imamo i tri naroda koji imaju svoje običaje, tradiciju. Ne možemo mi prihvatiti određena pravila koja će promijeniti te običaje jer je to nacionalni identitet naših naroda. Za mene EU nije neka šargarepa koju bih odmah uzeo pogotovo zbog probema koje EU sada ima, a oni su ogromni."

Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH Darko Babalj naglašava da političari u BiH kad nemaju rješenje po bilo kom pitanju počnu spominjati pitanje nacionalnog identiteta.

"Ono što ja zamjeram režimu je da u prethodnih 16-17 godina stalno drži pitanje nacionalnog identiteta i naravno u tome mu pomaže druga i treća strana, misleći na nekoga iz bošnjačkog korpusa političara i iz hrvatskog. Ja mislim da je to samo dnevna politika i zamajavanje građana."

Pojašnjava da su građanima BiH, RS-a i FBiH riješena nacionalna pitanja prije 28 godina.

"Mi smo svi pristali na rješenje nacionalnih pitanja, a to je pitanje Srba, pitanje Bošnjaka i pitanje Hrvata. Zaustavljanje rata, Dejtonskog sporazuma, dijeljenje stvari tipa RS-FBiH, prihvaćanje BiH kao države, pa onda rješavanje nacionalnog pitanja Vašingtonskim sporazumom. I što se tiče lično mene ta nacionalna pitanja su davno riješena. Međutim, ono na šta političari u BiH i u RS-u nemaju rješenja, a to su socijalna pitanja koja podrazumijevaju rješavanja pitanja ljudi u toj zajednici. I nek me neko ubijedi da su ta pitanja riješena. Ne, nego me samo ubjeđuju da nacionalno pitanje nije riješeno. Nacionalno pitanje je pitanje koje je riješeno, a riješeno je u Dejtonu. Šta mi kao jedna zajednica, Srbi u RS-u, imamo kao neirješeno? Nemamo ništa. Bojim se da nemajući odgovor na rješavanje socijalnih pitanja u Republici Srpskoj mi stalno pribjegavamo tezi neko nas napada, a mi niti znamo ko nas napada niti od koga se branimo."

Babalj navodi da političari koji se jako bave nacionalnim pitanjima nisu učestvovali u ratu u BiH.

"Da su učestvovali bili bi informisani da je to davno riješeno. Imamo socijalnu katastrofu u RS-u, a vjerovatno i u BiH. Imamo redove pred ambasadama i jedan put bez povratka, a to je EU.  Treba prvo da budemo svjesni šta mi želimo i na osnovu čega ćemo sutra graditi politiku - da li na osnovu boljeg sutra za građane ili vraćanje na rješavanje i otvaranje nacionalnog pitanja koje je davno riješeno."

"Po meni je i EU malo kilava. Da li građani BiH znaju da status o kojem pričamo znači puno deklarativno, a suštinski ne znači ništa. 14 tački je spalo na osam, a onda je spalo i na četiri. To nisu rješavali jer je prvo pitanje pitanje sukoba interesa. Ja sam opozicija 16 godina, ne mogu ja biti u sukobu interesa. Ne može biti opozicija korumpirana. I onda naši građani koliko su zbunjeni kažu samo da rata ne bude. Ne znam od koga, za koga i zašto rata", zaključio je Babalj.

federalna.ba

Darko Banjac Darko Babalj
Plenum Darko Babalj Darko Banjac
0 05.12.2022 22:02
SDS ostavke Mirko Šarović Milan Miličević Darko Babalj
0 03.11.2022 16:02
Nenad Stevandić Darko Banjac Milorad Dodik Suad Arnautović CIK BiH
0 11.05.2022 17:22
Darko Babalj Igor Žunić Plenum
0 15.11.2021 21:37
Plenum Igor Žunić Darko Babalj
0 15.11.2021 21:31