Bande treću noć zaredom siju teror u brazilskim gradovima
(Izvor: EPA-EFE/Ney Douglas)

Bande treću noć zaredom siju teror u brazilskim gradovima

Nekoliko gradova na sjeveroistoku Brazila pati od ozbiljnih nemira uzrokovanih pljačkaškim kriminalnim grupama.

Već treću noć, članovi bande zapalili su autobuse i izveli napade oružjem na zgrade u urbanim područjima u državi Rio Grande do Norte.

Smatra se da su napadi izazvani uslovima u zatvorima u kojima se drže članovi bande. Brazilska vlada je ranije ove sedmice poslala stotine federalnih snaga sigurnosti u regiju.

Ministar pravde i sigurnosti Flavio Dino rekao je da bi još stotine moglo biti poslano u narednim danima kako se nemiri nastavljaju. Državna vlada je sazvala kriznu sjednicu i zatražila od savezne vlade veću podršku.

Napadi su naređeni iz državnih zatvora kada su odbijeni zahtjevi članova bande za televizore, struju i bračne posjete, rekao je državni sekretar za javnu sigurnost Francisco Araujo, a prenosi brazilska novinska kuća Terra.

Uslovi u poznatim prepunim zatvorima u Brazilu dugo su pod lupom. Vlada je 2017. poslala Radnu grupu za intervenciju zatvorske kazne (FTIP) u zatvore Rio Grande do Norte nakon nereda u kojima je poginulo najmanje 30 zatvorenika. Neki su rekli da radna grupa rutinski koristi nasilne metode da stavi zatvore pod svoju kontrolu.

Lokalni mediji izvještavaju da su dvije suparničke grupe sada sklopile privremeno primirje i postale saveznici u napadima na snage sigurnosti.

Nekoliko gradova u Rio Grande do Norteu obustavilo je javni prevoz i zatvorilo škole nakon nasilja.

federalna.ba/Fena

Brazil bande sukobi
Enmanuel Macron Brazil Luzio Inacio da Silva
0 27.03.2024 08:22
Brazil poplave klizišta stradali
0 26.03.2024 08:25
Brazil obilne kiše
0 25.03.2024 11:25
Brazil temperature rekordi more
0 20.03.2024 09:24