Prilog: Velida Kulenović

„Balet osmijeha u oblaku dima“- neverbalni teatar performativnog karaktera

„Balet osmijeha u oblaku dima“ naziv je prve premijere u novoj pozorišnoj sezoni u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u režiji Tomasa Stearta i Raula Maie. Radi se o neverbalnom teatru performativnog karaktera. Rad na predstavi započeo je prije kovida, rečeno je između ostalog na konferenciji za novinare u Zenici. U predstavi pored glumaca Bosanskog narodnog pozorišta igraju i reditelji, a kostimi i predmeti su već korišteni u predstavama ovog teatra. Ova predstava je drugačije od uobičajene interperatcije dramskih tekstova i konvencionalnog tetara, kazala je između ostalog Lajla Kaikčija, umjetnička rukovoditeljica BNP-a:

 

„Ovdje glumci dobijaju potpuno jednu novu ulogu, odnosno, izazov. Oni postaju, slobodno mogu reći profesionalni plesači, što je vrlo zahtjevno glumački. Mi smo ponosni da imamo u ansamblu članove koji mogu odgovoriti ovakvoj vrsti projekta.“

 

Tomas Steart (Thomas Steayert) je i do sada sarađivao sa ansamblom BNP-a na scenskom pokretu, a o suštini predstave kaže:

 

„Počeli smo sa apstraktnim pokretima, a onda počeli koristiti govor tijela, te koristili sredstva koja se mogu prepoznati, potom ih pretvarali u neverbalnu ekspresiju. Ponavljanjem svakodnevnih radnji pokazujemo kako koristimo vrijeme“.

 

Drugi reditelj Rual Maia (Raul Maia) kaže kako publika želi gledati predstave radi zabave, ali ova predstava nudi pitanja i odgovore:

 

„Kreiramo socijalni eksperiment u kojem odgovaramo zajedno na pitanja i glumci i publika.“

U ovom performansu plešu Adna Kaknjo, Siniša Vidović, Zlatan Školjić, Benjamin Bajramović i Selma Alijagić, koji govore o

korištenju tijela kao glumačkog instrumenta.


„U smislu ne samo predstave koju samo napravili koja će, ja mislim, iako nije konvencionalna, iako nije narativna, iako ne učitava značenja na način na koji konvencionalno pozorište to radi ja mislim da će publika i dalje da je prati“, naveo je Bajramović.

Njegova koleginica Selma Alijagić kaže :

 

„Nisu nam sve priče ispričane samo jezikom, vi možete doživjeti ugodne i neugodne emocije samo ako osjećete kako čovjek sjedi pored vas, kako vas gleda.“

 

Reditelji Steart i Maija su autori muzike, scenografije i svjetla, dok je kostime radila Irma Saje. Korišten je fundus kostima i rekvizita BNP-a. Premijera će biti izvedena sutra u 20 sati na velikoj sceni BNP-a.

 

 

BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica pozorište Federalni radio
sport Federalni radio
0 27.11.2023 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.11.2023 22:28
sport Federalni radio
0 27.11.2023 18:22
Vijesti u 17 Federalni radio
0 27.11.2023 17:01
sport Federalni radio
0 26.11.2023 23:12
Vijesti u 22 Federalni radio
0 26.11.2023 22:24