Balet Fest Sarajevo - Večeras plesni traktat o herojstvu 'Skenderbeg' Bitef Dance Company
(Izvor: Fena/Kanita Aliagić)

Balet Fest Sarajevo - Večeras plesni traktat o herojstvu 'Skenderbeg' Bitef Dance Company

U okviru Balet Festa Sarajevo večeras će u Narodnom pozorištu Bitef Dance Company iz Srbije izvesti plesni traktat o herojstvu "Skenderbeg" u režiji Isidore Stanišić.

Na konferenciji za medije danas su predastavljena tri programa koji će uslijediti u okviru Balet Festa: radionica Flamenko, balet "Giselle" koji će izvesti solisti i ansambl Baleta Nerodnog pozorišta i predstava "Skenderbeg" u izvedbi Bitef Dance Company iz Srbije.

Suština plesne predstave "Skenderbeg" je pokušaj da se historijski sagleda ličnost Skenderbega i to poredi sa današnjim savremenim čovjekom.

Rediteljica Stanišić u predstavi postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima, da li smo slobodni ili samo nesvjesni sopstvenog ropstva.

- Skenderbeg je zaista bio heroj. Oni, koje smatramo herojima utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Da li je herojstvo danas poželjna ili naivna, odbačena karakteristika pojedinaca – navela je Stanišić na konferenciji za medije.

Muziku je radio Vasil Hadžimanov, kostim Selena Orb, a izvođači su: Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić.  

Direktorica Balet Festa Edina Papo je izrazila zadovoljstvo što uspijevaju u Sarajevu dovesti lidere regiona i Evrope u savremenoj igri Bitef Dance Company, ali i što su uspjeli iz Španije dovesti lidere u plesu, flamencu, Vihiniju Delgado i što su u mogućnosti da mogu izvesti remek djelo klasičnog baleta "Giselle".

Za radionicu flamenca vlada veliko interesovanje, a zahvaljujući dolasku Virginie Delgado, kako je Papo kazala, te saradnje Balet Festa i Ambasade Španije, publika u BiH će imati priliku uživati u workshopu tog plesa.

Cilj koji Ambasada Španije u BiH ima, kako je kazao predstavnik Ambasade Zlatko Šarić, je da publici BiH prezentuju dio kulture Španije.

- Virginija Delgado dolazi da ostavi trag ovdje i da prenese svoje znanje našim najboljim plesačima i novim generacijama koje tek prave prve korake i žele se upoznati sa flamencom – kazao je Šarić.

Na programu Balet Festa 23. septembra je balet "Giselle" koji će sa Sarajevskom filharmonijom izvesti solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Koreografiju i režiju potpisuje Edina Papo.

Predstava sa orkestrom je uvijek događaj u našoj sredini, kazala je Papo, a prije je to bilo normalno. Klasični balet je, nešto što je vrlo kodirano, određeno i vrlo akademski.

Giselle će igrati Tamara Ljubičić, a Alberta igra Oleg Karacev.

federalna.ba/Fena

Balet Fest Sarajevo
Gospođice iz Avinjona Federalni radio Balet Fest Balet Fest Sarajevo
0 27.09.2023 16:40
Helen Uhlik-Horvat Balet Fest Sarajevo Balet Fest Federalni radio
0 19.09.2023 16:50
Balet Fest Sarajevo Životinjska farma predstava Žetva
0 23.09.2022 14:29