videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Bajram u porodici Avdibašić u Tuzli

O Bajramu mnogo govorimo, a i slušamo. Znamo o kakvom prazniku je riječ i koliko je značajan za muslimane. Znamo i da baš na ovaj dan svi pozivaju na zajedništvo, međusobno razumijevanje i uvažavanje. No, kako kažu, riječi su jedno, a djela su drugo. Upravo zbog toga smo odlučili pokazati vam kako izgleda Bajram kod onih koji su ga svim srcem isčekivali i čije lijepe misli i riječi su pretočene u djela. Naša ekipa je bajramovala kod porodice Avdibašić u Tuzli.

Uz miris domaće kafe i neizostavnu baklavu, dočekali su nas mnogobrojni članovi porodice Avdibašić. Bajram je za njih, pričaju nam, najljepša kruna ramazana tokom kojeg su zajedno postili i trudili se da u sebi pronađu ono najbolje.

„Za mene i za moju porodicu Bajram je jedan poseban dan, kada smo svi na okupu, kada se svi radujemo, uživamo u trenucima koje provodimo zajedno“, kaže nam Nizama Avdibašić.

Za Elmedina Avdibašić, ovo je dan radosti, u kome uživaju i vesele, u najužem krugu porodice – i žive ga na najljepši način.

Bajram je i prilika da se podsjete na one najljepše ljudske vrijednosti koje njeguju tokom cijele godine. Takve vrijednosti se, objašnjavaju nam, prenose s koljena na koljeno.

„Upućivanje na dobro je obaveza, a prenošenje na mlađe emanet je, dužnost, onaj ko emanet ne prenese na mlađe, nije ispunio obavezu na ovom svijetu“, poručuje Ismet ef. Avdibašić.

Iako bi mnogi pomislili da je za najmlađe najslađa bajram-banka, u ovoj porodici je baklava iznad toga. Pitali smo djecu, jer su oni najiskreniji, čija baklava je najbolja.

„Najviše volim kad mi moja mama spremi baklavu“, odgovara Harun Avdibašić. A Abdulah Avdibašić, pak, kaže: „Najljepše od Bajrama je kad idemo nani i kad jedem kod nje baklavu“.

Avdibašići nisu složni samo pred kamerama i samo na ovaj dan. Povezanost, ljubav i podrška se osjete u svakom njihovom pogledu. Zajedno su postili i iftarili, a u zajedništvu dočekali i jedan od najradosnijih praznika.

„Postimo mjesec ramazan i onda očekujemo taj Bajram i to je za nas nešto najljepše“, riječi su Zejfe Topčić.

A Ahmed Avdibašić zaključuje: „Mi smo takva porodica u kojoj vlada i sloga i zadovoljstvo i sreća i bez obzira na to što je danas Bajram, mi svaki dan slavimo i svaki dan smo radosni“.

Bez obzira na to koje ste vjere, kojem Bogu se molite i koji praznik slavite, vjerujemo da od porodice Avdibašić možete mnogo toga naučiti. Mi već jesmo – kada porodične odnose čuvate i njegujete, svaki dan je praznik.

federalna.ba

Bajram
Federalni radio Radio Federacije BiH Bajram Elvir Duranović
0 13.05.2021 18:32
Bajram Zenica Crkva Svetog Ilije
0 13.05.2021 18:19
Bajrakli džamija Srbija Bajram
0 13.05.2021 12:11