Bajkoviti austrijski gradić Hallstatt

Šarmantni austrijski gradić koji je sagrađen na samom rubu Hallstattskog jezera, a nalazi se u regiji Salzkammergut, svake godine posjete turisti iz raznih dijelova svijeta, javlja Anadolu.

Hallstatt je poznat po predivnoj prirodi i rudnicima soli, te je postao jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Austrije. Službeni jezik Hallstatta je njemački, ali većina stanovništva govori i njemački i bavarski dijalekt.

Gradić ima nešto manje od 800 stanovnika, a od 1997. godine uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Ljudi dolaze u Hallstatt kako bi istražili njegove brojne atrakcije i učestvovali u raznim aktivnostima.

Turisti mogu saznati o bogatoj historiji Hallstatta, posjećujući muzeje i galerije, a postoje i mnoge aktivnosti na otvorenom za posjetioce koji žele istraživati prirodu i uživati u planinskim krajolicima.

Od predivnih vidikovaca do rudnika soli, Hallstatt ima veličanstvene vidikovce s kojih se možete diviti veličanstvenosti njegovog krajolika. Glavni je vidikovac Skywalk, a nalazi se na rubu litice, na oko 300 metara nadmorske visine. S promatračnice Skywalk možete uživati ​​u prekrasnom pogledu na Hallstattsko jezero, Stari grad i spektakularne planine Salzkammergut.

Još jedno od mjesta koje ne možete propustiti je poznati Five Fingers ili Five Fingers Viewpoint, metalna struktura koja je dobila ime jer podsjeća na oblik pet prstiju ruke. Izgrađena je na visini od 500 metara na kamenoj padini i nudi fascinantan pogled na cijelu regiju, od Salzkammerguta do Hallstatta. Pristup je moguć žičarom ili pješice rutom od oko 20 minuta kroz koju možete uživati ​​u spektakularnom krajoliku.

Kula Rudolf je još jedna atrakcija koju svakako treba obići. Smještena je na nadmorskoj visini od 855 metara, te pruža jedan od najboljih pogleda. Kula koju je 1282. godine sagradio austrijski vojvoda Albrecht I, služila je kao odbrana rudara u Salzburgu.

Planine koje se nalaze oko Hallstatta još su jedna od njegovih glavnih atrakcija. Vrhunac je posjeta Dachstein Krippensteinu. Do vidikovca koji se nalazi na 2.100 metara nadmorske visine dolazi se žičarom. Kada stignete na vrh, možete vidjeti veličanstven panoramski pogled na cijelu regiju, od planine Dachstein do Hallstattskog jezera i Salzkammerguta. Krajolik je nevjerojatan i veličanstven.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Hallstattu su i rudnici soli koji su nastali tokom neolita i najstariji su na svijetu. Za turiste koji dolaze iz cijelog svijeta, organiziraju se obilasci s vodičem za razgledavanje rudnika.

federalna.ba/Fena

Hallstatt