Autorica Saskia De Coster zatvorena u staklenoj sobi piše novu knjigu
(Izvor: Ilustracija)

Autorica Saskia De Coster zatvorena u staklenoj sobi piše novu knjigu

Proslavljena belgijska autorica Saskia De Coster zatvorila se u staklenu sobu na mjesec dana kako bi napisala svoju novu knjigu.

De Coster se zatvorila u sobu staklenih zidova od 12 kvadratnih metara u Kraljevskom muzeju lijepih umjetnosti u Antwerpenu, a planira ne izlaziti iz sobe u narednih mjeseca dana kako bi dovršila svoje novo djelo.

Performans je nazvan “Pisac je ovdje“, (The Author is Here), a De Coster će svoje dnevne potrebe poput jela i spavanja zadovoljavati u dijelu iza staklene sobe.

Posjetitelji muzeja moći će promatrati autoricu dok piše svoju knjigu. U sobi će biti samo računar, radni stol, stolica i 28 knjiga koje autorica svaki dan nosi sa sobom.

De Coster neće koristiti telefon, društvene mreže niti razgovarati s bilo kim tokom boravka u sobi.

Ona je novinarima kazala da je performans odlična prilika za nju jer će na kraju biti prosvijetljena osoba i imati završenu knjigu.

“Od djetinjstva su me samotnjaci fascinirali. Mislim da je tanka linija između histerije i misticizma. Ovaj način odvajanja od stvarnosti vodi vas na višu razinu i daje vam slobodu u vašem umu. Kao dijete, sjedila sam sam u vrtu naše kuće i puštala mašti na volju“, kazala je De Coster.

De Coster je također rekla da želi pisanje ne učiniti tajnim ili tajanstvenim činom.

federalna.ba/AA

Saskia De Coster