Australski tinejdžer preminuo u zatvoru u Siriji

Australski tinejdžer preminuo u zatvoru u Siriji

Australski tinejdžer koji je nezakonito bio u zatvoru u gradu Al-Hasakah, na sjeveroistoku Sirije, preminuo je, saopštila je organizacija Human Rights Watch (HRW) tokom vikenda.

U saopštenju HRW-a navodi da je porodica Yusufa Zahaba prijavila da je kao dijete bio prisiljen živjeti pod kontrolom ISIS-a prije nego što je pritvoren.

Dodaje se da su australske vlasti u subotu obavijestile porodicu da je njihov sin preminuo od zasad nepoznatih uzroka.

"Porodica je rekla da je u januaru 2021. saznala da je Zahab dobio tuberkulozu u pretrpanom, improviziranom zatvoru koji vodi naoružana grupa pod vodstvom Kurda koja drži sirijske i strane osumnjičene pripadnike ISIS-a i da je njegovo liječenje prestalo", navodi se.

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku saopštila je da se za tinejdžera posljednji put čulo u januaru ove godine, kada je iz svoje ćelije u zatvoru Al-Sina'a, slao "očajničke molbe za pomoć".

"Smrt tinejdžera Yusufa Zahaba ne bi trebala biti iznenađenje za Australiju i druge vlade koje su snosile odgovornost za svoje državljane držane u užasnim uslovima na sjeveroistoku Sirije", rekla je Letta Tayler, pomoćnica direktora za pitanja krize i sukobe u HRW-u.

Kamalle Dabboussy, predstavnica porodice Zahab i drugih zatočenika, napomenula je da Sirijske demokratske snage (SDF) i druge oružane organizacije na sjeveroistoku Sirije drže između 69 i 80 državljana Australije, uključujući 19 žena i 39 djece, kao osumnjičene za povezanost s ISIS-om.

Hiljade pripadnika ISIS-a iz mnogih zemalja nalazi se u zatvoru u kojem je nekada bila srednja škola, a koju je teroristička grupa YPG/PKK zauzela.

U januaru je nepoznat broj pripadnika ISIS-a pobjegao iz pritvora Ghwayran u Al-Hasakah, kojim upravljaju Sirijske demokratske snage (SDF). SDF, koju su osnažile Sjedinjene Američke Države, osnovana je na prilivu militanata i rukovodilaca terorističke organizacije PKK.

federalna.ba/AA

Australija tinejdžer zatvor Sirija
Australija Kina košarka Svjetsko prvenstvo
0 29.09.2022 14:29
Sirija migranti nesreća
0 23.09.2022 10:40
Australija protest monarhija
0 22.09.2022 11:10