Australijski vojnik uhapšen zbog navodnih ratnih zločina u Afganistanu
(Izvor: Fena)

Australijski vojnik uhapšen zbog navodnih ratnih zločina u Afganistanu

Australijski vojnik, koji je bio raspoređen u Afganistanu, optužen je za ubistvo civila. Četverogodišnja istraga otkrila je da su australijski specijalci ubili 39 nenaoružanih civila i zatvorenika u toj zemlji.

Australijske vlasti saopćile su u ponedjeljak da su uhapsile bivšeg vojnika zbog navodnog ubistva civila Afganistana dok je tamo bio raspoređen s odbrambenim snagama te zemlje, javlja AFP. 

Očekuje se da će 41-godišnji muškarac biti optužen pred australskim sudom po jednoj tački za ratni zločin ubistva, za što može dobiti maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, objavila je australijska savezna policija.

Četverogodišnja istraga otkrila je da su australijske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, pri čemu su viši komandanti navodno tjerali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike kako bi ih "pripremili" za borbu.

Slijedeći preporuke izvještaja, 19 sadašnjih i bivših pripadnika australijske vojske upućeno je posebnom istražitelju kako bi se utvrdilo ima li dovoljno dokaza za kazneni progon.

Australija je bila dio međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a koje su obučavale afganistanske sigurnosne snage i borile se protiv talibana dva desetljeća nakon što su snage uz podršku Zapada zbacile s vlasti islamističke militante 2001. godine.

Više od 39.000 australskih vojnika služilo je u Afganistanu, a 41 ih je poginuo.

federalna.ba/Fena

Afganistan Australija