Austin: Nema neposredne prijetnje od invazije na Tajvan
(Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Austin: Nema neposredne prijetnje od invazije na Tajvan

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je danas da ne vidi neposrednu prijetnju od invazije Kine na Tajvan, ali i istakao da Peking pokušava da uspostavi "novu normalnost" sa vojnim aktivnostima oko ostrva.

Posjeta predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu u avgustu izazvala je negodovanje Kine, koja je potom pokrenula velike manevre nedaleko od ostrva. Manevri i dalje traju, ali u mnogo manjem obimu.

"Ne vidim prijetnju od invazije. Ono što je primjetno da se Kina kreće ka tome da formira novu normalost, a to je pojačana aktivnost. Vidjeli smo da liniju iznad Tajvanskog moreuza prelaze njihovi avioni i taj broj se neprestano povećava. Pojačana je i aktivnost brodova u vodama oko Tajvana", naglasio je Austin.

SAD i njihovi saveznici odgovorili su manevre plovidbom kroz region. Američki vojni brod i kanadska regata prošle su kroz Tajvanski moreuz 20. septembra.

Austin je istakao da će SAD nastaviti da "radi sa saveznicima i partnerima na osiguranju održavanja slobodnog i otvorenog indo-pacifika".

federalna.ba/Srna-Reuters

Lloyd Austin Kina Tajvan