AstraZeneca zatražila od američkog regulatora odobrenje za tretman antitijelima protiv Covida-19
(Izvor: AP)

AstraZeneca zatražila od američkog regulatora odobrenje za tretman antitijelima protiv Covida-19

AstraZeneca, britansko-švedska farmaceutska kuća koja je razvila jednu od prvih anticovid vakcina, zatražila je od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odobri za hitnu upotrebu njen tretman antitijelima za sprečavanje bolesti. 

Kompanija je saopštila danas da bi tretman poznat kao AZD7442 bio prva kombinacija antitijela za dugo djelovanje koja bi dobila odobrenje za hitnu upotrebu za prevenciju Covida-19. Tretman bi mogao da pomogne ljudima čiji imuni sistem ne reaguje adekvatno na vakcinaciju, navela je AstraZeneca.

Kasna faza proba tretmana na ljudima pokazuje da smanjuju rizik od razvoja simptomatičnog Covida-19 za 77 odsto. Više od tri četvrtine učesnika u probama imali su slabije imune sisteme ili druga stanja zbog kojih se smatra da su podložniji razvoju težeg oblika bolesti.

Izvršni potpredsjednik AstraZenece Mene Pangalos rekao je da osjetljivo stanovništvo kao što su ljudi sa slabim imunim sistemima često ne mogu da razviju zaštitni odgovor poslije vakcinacije i rizikuju dobijanje Covida-19. Po njegovim riječima sa ovim preparatom svijet je bliži obezbjeđivanju dodatne opcije za zaštitu od Covida-19 pored vakcina.

Tražnja za tretmane antitijelima u SAD porasla je tokom ljeta posebno u državama kao što su Florida, Louisiana i Texas gdje hospitalizacije među nevakcinisanim pacijentima prijete da preopterete zdravstveni sistem.

Glavni tretman antitijelima koji se koristi u SAD je Regeneronov dualni koktel antitijela. FDA je odobrila preparat Regenerona kao zaštitu za visoko rizične osobe protiv teškog oblika Covida-19.

federalna.ba/Beta

tretman AstraZeneca antitijela
AstraZeneca omikron soj efikasnost
0 23.12.2021 09:56
AstraZeneca krvni ugrušci
0 02.12.2021 09:14
Velika Britanija AstraZeneca Covid19
0 30.10.2021 12:44
revakcinacija Zetra AstraZeneca
0 21.10.2021 17:11