Arnautović: Odustajanje osoba iz biračkih odbora problem uočen i prethodnih izbora

Arnautović: Odustajanje osoba iz biračkih odbora problem uočen i prethodnih izbora

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović ukazao je na odustajanje osoba iz biračkih odbora na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ali i naglasio da je to problem sa kojim su se suočavali i dosad. 

Također, kaže da bi se do narednih izbora mogao izmijeniti taj dio izbornog zakonodavstva, a predlaže da bi najbolja opcija bila da birački odbor čine državni službenici, osobe iz obrazovnih institucija i slično tome.

- Razgovarali smo u općinskoj komisiji i sa supervizorima. Ima nekih problema koji su uočeni i na prethodnim izborima. To je odustajanje članova biračkih odbora, koje su predložili politički subjekti. Iz godine u godinu mi na to ukazujemo, birački odbori su najslabija tačka. Tu treba izmijeniti zakon - kaže Arnautović.

Odustajanje članova biračkih odbora, kao dodatni problem Općinskoj izbornoj komisiji, naglasila je predsjednica Općinske izborne komisije Nevzeta Mulalić. Danas, u izbornom danu, odustalo je njih šest, a jučer više od deset, kazala je Mulalić.

- Taj problem se rješava u hodu imenovanjem članova čija imena su na rezervnoj listi - rekla je također predsjednica Općinske izborne komisije.

federalna.ba/Fena

Suad Arnautović izbori Stari Grad birački odbori članovi biračkih odbora