Arnautović: Birački spisak ne pravi Centralna izborna komisija

Ovosedmično izdanje dijaloške emisije Odgovorite ljudima bilo je posvećeno Općim izborima u BiH koji će se održati u oktobru ove godine.

Pitanja gostima u studiju su mogli postaviti i gledatelji, a jedna gledateljica je predsjednika Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića pitala da li su prečišćeni birački spiskovi i da li se još uvijek mogu naći mrtvi na njima, te šta je još urađeno na transparentnosti.

Arnautović pojašnjava da svaka dva mjeseca upozoravaju nadležne koji trebaju da brinu o početku formiranja biračkog spiska.

"To su npr. matični uredi u općinama, gradovima, to su ministarstva unutarnjih poslova i sve se završava do Agencije IDEEA koja je nadležna za tehničku pripremu centralnog biračkog spiska. Uradili smo novinu vezano za glasanje van BiH. Znate da je kod nas ta tzv. pasivna registracija, dakle svaki punoljetni državljanin BiH koji izvadi lični dokument, osobnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu po automatizmu ide u centralni birački spisak. Prema tome, ne radi Centralna izborna komisija taj birački spisak nego ti izvorni organi. Čišćenje mrtvih rade matični uredi. Naša je dužnost da ih upozoravamo, da pišemo i sad je to svedeno zaista na jedan minimum. Ja mislim da je to pri kraju."

Cijelu emisiju Odgovorite ljudima pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Odgovorite ljudima Centralna izborna komisija BiH Suad Arnautović
Adnan Muminović Husein Rošić Mirsad Jašarspahić Admir Čavalić Odgovorite ljudima
0 29.06.2022 22:03
Odgovorite ljudima Admir Čavalić Mirsad Jašarspahić
0 29.06.2022 21:29
Centralna izborna komisija BiH Zajedno protiv govora mržnje
0 21.06.2022 12:52
Odgovorite ljudima Anto Domazet Branka Janko Ernest Imamović Jasmin Kalabić
0 15.06.2022 22:13