Arnaut uputio Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje plata funkcionerima
(Izvor: Arhiva)

Arnaut uputio Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje plata funkcionerima

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje, plata i drugih naknada funkcionerima u državnim institucijama.

Arnaut je u obrazloženju podsjetio da Ustav BiH sadrži anahronu odredbu da naknada za funkcionere u institucijama BiH, odnosno izabrane i imenovanje zvaničnike i njihove savjetnike, ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.

- S obzirom da su te iste institucije predložile i usvojile Budžet i prateće akte kojima se u jeku globalne finansijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80KM, neophodno je amandmanski djelovati na Ustav BiH i umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada funkcionera - smatra Arnaut.

Dodao je da je ta intervencija na Ustav BiH sada posebno neophodna zbog jučerašnjeg enormnog povećanja ionako previsokih funkcionerskih plata.

- Ako ovaj amandman ne bude usvojen do 2. decembra, ove povećane plate državnih poslanika, ministara i njihovih savjetnika neće se moći smanjivati naredne četiri godine. Zbog toga posebno licemjernim smatram današnju izjavu Bakira Izetbegovića da će on i drugi zvaničnici SDA "do kraja ovog mandata" tu razliku uplaćivati u humanitarne svrhe - istakao je Arnaut.

Ipak, Arnaut se pita šta će biti sa idućim mandatom, ne samo SDA-ovaca, već i njihovih saveznika u ovom harčenju budžeta, SNSD-a, HDZ-a i DF-a".

- Jasno je da vas neće biti u ministarskim foteljama, ali će neki od vas uzeti poslaničke i delegatske mandate. I zamislili ste da iz opozicionih klupa naredne četiri godine primate ove uvećane plate? Uradit ćemo sve da do toga ne dođe - poručio je Arnaut, saopćeno je iz njegovog kabineta.

federalna.ba/Fena

Damir Arnaut amandman povećanje plata
Damir Arnaut Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 30.08.2022 17:51
povećanje plata zastupnici Parlament BiH
0 27.07.2022 07:56
Christian Schmidt Damir Arnaut
0 19.07.2022 14:58
Plenum Nezir Pivić Damir Arnaut
0 27.06.2022 21:53