Arapske monarhije, od Zaliva do Maroka, podržale Jordan

Arapske monarhije, od Zaliva do Maroka, podržale Jordan

Arapske monarhije, od Zaliva do Maroka, pružile su danas podršku jordanskim vlastima, koju potresa borba za moć unutar kraljevske porodice.

Polubrat jordanskog kralja Abdullaha Drugog, princ Hamza izjavio je da je "u kućnom pritvoru" u Ammanu, dok je 15 osoba uhapšeno zbog "ugrožavanja sigurnosti kraljevine".

Hamza je nekadašnji prijestolonasljednik kojem je ta titula oduzeta 2004. godine. Jordanski kralj Abdullah Drugi je titulu prijestolonasljednika tada dodijelio svom sinu Husseinu.

Jordanskog princa terete za 'ugrožavanje nacionalne sigurnosti'

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Al-Safadi izjavio je kako je istragom utvrđeno da je bivši prestolonasljednik te zemlje Hamzah bin Al-Hussein umiješan u niz aktivnosti koje su provođene u saradnji sa stranim silama, a koje su prijetnja za sigurnost Jordana. Al-Safady je novina...

Saudijska Arabija prva je reagovala i podržala Jordan. Uslijedile su podrške Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Bahreina i Omana, kao i drugih članova Vijeća za zalivsku saradnju.

Podršku je pružio i marokanski kralj Mohammed Šesti, koji je na vlast došao 1999. godine kao i jordanski kralj.

Arapska liga također je podržala Jordan, dok je susjedni Izrael naveo da je riječ o "unutrašnjem pitanju" te zemlje.

Zamjenik jordanskog premijera Ayman Safadi optužio je princa Hamzu i uhapšenu grupu za saradnju za nekom stranom silom u cilju podrivanja sigurnosti zemlje.

Safadi nije rekao o kojoj zemlji je riječ, dok je američki list The Washington Post spomenuo zavjeru o smjeni kralja.

federalna.ba/AA

Jordan