Djeca provela 48 sati u olupini auta pored poginulih roditelja
(Izvor: Nine News)

Djeca provela 48 sati u olupini auta pored poginulih roditelja

Zarobljena u olupini automobila nakon nesreće u kojoj su poginuli njeni roditelji, petogodišnja djevojčica zaslužna je za "apsolutno čudo" preživljavanja.

Unutar preokrenutog Land Rovera, skrivenog od pogleda pokraj udaljene ceste u Zapadnoj Australiji, djevojčica je uspjela otkopčati sigurnosni pojas svog jednogodišnjeg brata i tako ga osloboditi.

Zajedno sa svojim dvogodišnjim bratom, troje djece je bilo prisiljeno čekati 55 sati na vrućini do 30C, pored mrtvih roditelja, prije nego što su ih konačno pronašli porodični prijatelji. Prema riječima rodbine, djeca su bila jako dehidrirana i još su bila u vozilu kada je pomoć stigla. Stariji dječak još je bio vezan za svoje sjedalo, više od dva dana nakon nesreće. Prebačeni su u dječju bolnicu u Perthu na liječenje i stanje im je stabilno.

Tačne okolnosti nesreće u kojoj su poginuli roditelji Jake Day (28) i Cindy Braddock (25) još uvijek nisu poznate i istraga je u toku. Policija, rodbina i prijatelji opisali su to i kao božićnu tragediju i kao čudesnu priču o preživljavanju.

U ranim božićnim jutarnjim satima, peteročlana porodica napustila je Northam, 85 km istočno od Pertha, s odredištem u njihov rodni grad Kondinin, oko 200 km istočnije u pšeničnom pojasu WA. Radnik na benzinskoj stanici u Northamu rekao je za ABC da je porodica stala po gorivo nešto nakon 1 ujutro i da kupi piće i grickalice za vožnju.

“Rekao mi je da ide u Kondinin i da je to nekoliko sati vožnje”, rekao je Nathan O’Donnell za ABC. “Izgledao je iscrpljeno... nije kupio kafu. Onda je otišao, rekao sam mu sretno s dugom vožnjom. Nažalost, nikada nije stigao tamo.” Prema navodima policije, automobil je sletio s ceste Corrigin-Kondinin i otkotrljao se kada je porodica bila na samo 10 km od odredišta.

Dayev rođak, Michael Read, rekao je novinarima kako vjeruje da su krenuli tako rano kako bi mogli provesti božićno jutro s bakom djece u Kondininu. Prijavljeni su kao nestali kada nisu stigli na Božić, a Braddockova sestra, Helen, zatražila je pomoć na Facebooku. "Je li iko vidio Jakea Daya ili Cindy Braddock od Božića? Napustili Northam kako bi otišli u Kondinin, ali nisu stigli kući i od tada nisu ni s kim stupili u kontakt", napisala je Helen Braddock na Facebooku. Bruce Browning, vijećnik okruga Kondinin, rekao je da ne može vjerovati da niko nije primijetio olupinu automobila i zaustavio se da istraži.

"Stotine automobila je bilo na cesti u tom razdoblju, a vozilo nije bilo tako daleko od ceste, tako da je nevjerovatno da ih niko nije otkrio prije nego što ih je porodica krenula tražiti", rekao je Browning.

“Pravo je čudo da su preživjeli. Za 12-mjesečnu bebu, toliko ovisnu o svojoj majci, da preživi u vrućem automobilu toliko dugo, pravo je čudo, s obzirom na to koliko su dehidrirani bili.” Read je rekao da je bilo teško zamisliti kroz šta su djeca prolazila u tom vozilu. Opisao je petogodišnju djevojčicu kao "bistro dijete, pametno, inteligentno, (koje) apsolutno voli kuhanje i igru".

"Da nije bilo nje koja je otkopčala pojas na sjedalu jednogodišnjaka, on danas ne bi bio s nama", rekao je Read. Još jedan porodični rođak, Casey Guyer, rekao je da je činjenica da su djeca preživjela "zaista čudo" i opisao je podršku lokalne zajednice kao "nevjerovatnu".

Stranica za grupno finansiranje koju je organizirao Guyer do sada je prikupila više od 55.000 dolara za plaćanje pogrebnih troškova kao i za liječenje djece i budućim troškovima.

“Užasavajuće, Jake i Cindy nisu preživjeli nesreću, ali anđeo je pazio na djecu jer je bilo pravo čudo da su njihove prekrasne bebe preživjele više od dva dana u australskoj divljini prije nego što su spašene”, napisao je Guyer na web stranici Go Fund Me.

Donacijski fond također je uspostavljen u lokalnom supermarketu kako bi se osigurala hrana i osnovne potrepštine za porodicu, uključujući i baku koja je ih je čekala na Božić.

Darren Pool, još jedan lokalni vijećnik i upravitelj hotela, rekao je da su stanovnici bili u šoku zbog "traumatične" nesreće na periferiji Kondinina.

"Biti tako blizu grada, a da ih niko nije primijetio?", rekao je. “Ljudi prolaze pokraj auta već nekoliko dana. To je vjerovatno najveći šok za mene.” Pool je dodao da su Day i Braddock bili "borci" koji su "činili sve za svoju djecu".

"Ono što ćemo učiniti od sad bit će najteže", rekao je.

Izvršni direktor Western Roads Federationa, Cam Dumesny, rekao je da nije neuobičajeno vidjeti olupinu automobila uz udaljene regionalne ceste.

"Često se pretpostavlja da je očišćeno i da kamioni za vuču nisu izašli da ga pokupe, mi jednostavno pretpostavimo da je to slučaj i onda idemo dalje", rekao je, dodavši:

“Ne pretpostavljajte. Ovo je bila apsolutno užasna nesreća, apsolutno užasna.”

federalna.ba/The Guardian

djeca preživjela nesreća Australija
Indonezija trovanja djeca sirup za kašalj
0 21.03.2023 11:06
Australija pomor ribe
0 18.03.2023 15:00
Sirija rat djeca kampovi
0 16.03.2023 09:00