Apoteke i pacijenti u Velikoj Britaniji zabrinuti zbog sve veće nestašice ključnih lijekova
(Izvor: Ilustracija/uk.news)

Apoteke i pacijenti u Velikoj Britaniji zabrinuti zbog sve veće nestašice ključnih lijekova

Apoteke i pacijenti se bore s posljedicama nestašice sve većeg broja lijekova, sa kritičnim implikacijama na one koji se oslanjaju na ove lijekove u upravljanju životno opasnim stanjima, prema najnovijem izvještaju Community Pharmacy England (CPE).

U izvještaju se navodi da je situacija eskalirala u protekloj godini i uticala na lijekove ključne za liječenje bolesti u rasponu od epilepsije i ADHD-a (poremećaj nedostatka pažnje/hiperaktivnosti) do menopauze i bipolarnog poremećaja.

Naglašen je zabrinjavajući trend u farmaceutskom okruženju, gdje lijekovi vitalni za održavanje zdravlja i dobrobiti postaju sve nedostižniji.

"Pacijenti i apoteke u zajednici i dalje su redovno pogođeni problemima sa snabdijevanjem lijekovima", rekla je Janet Morrison, izvršna direktorica istaknute zdravstvene organizacije.

Ona je naglasila da se pitanja snabdijevanja konstantno svrstavaju među najveće pritiske s kojima se suočavaju apoteke, a nedavna ispitivanja ukazuju na pogoršanje situacije.

Apoteke širom svijeta izrazile su zabrinutost zbog nestašica bez presedana, strahujući od strašnih posljedica za svoje pacijente.

Među lijekovima koji su pogođeni nestašicom su i ključni tretmani za epilepsiju, ADHD, menopauzu, bipolarni poremećaj i cističnu fibrozu.

Nedostatak ovih lijekova doveo je do značajnog kašnjenja pacijenata u primanju propisanih lijekova, što je dovelo do pojačane anksioznosti i uznemirenosti.

federalna.ba/AA

Velika Britanija nestašica lijekova