ANUBiH - Komemoracija povodom smrti akademika Berislava Topića
(Izvor: Fena)

ANUBiH - Komemoracija povodom smrti akademika Berislava Topića

U Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) u Sarajevu danas je održana komemoracija povodom smrti njenog redovnog člana - akademika Berislava Topića, izuzetnog čovjeka i intelektualca koji je ostavio neizbrisiv trag na naučnom, obrazovnom i društvenom planu Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnim naučnim okvirima.

U prisustvu članova obitelji, dugogodišnjih saradnika i prijatelja, o ličnosti i djelu akademika Topića, njegovim ljudskim i profesionalnim kvalitetima, te iznimno bogatom akademskom putu, govorila je potpredsjednica ANUBiH, akademkinja Lidija Lincender-Cvijetić.

Između ostalog, istaknula je kako odlazak akademika Topića predstavlja nenadoknadiv gubitak za Akademiju, a posebno za Odjeljenje medicinskih nauka, gdje je izabran, najprije, za dopisnog, a potom i redovnog člana.

Poručila je kako se radi o čovjeku koji će trajno ostati u sjećanju brojnih generacija studenata, saradnika i kolega.  

Od akademika Topića oprostio se i predsjednik Stomatološke komore Federacije BiH prim. dr. Mirsad Tokić, potcrtavajući kako se radi o velikom čovjeku, doajenu stomatologije u Bosni i Hercegovini i učitelju brojnih generacija koje je nesebično inspirisao ljubavlju prema nauci i obrazovanju.

- Bio je moj učitelj i mnogim generacijama, prije i poslije mene, udahnuo je ljubav prema stomatologiji i tom pozivu – kazao je Tokić, upućujući izraze sućuti obitelji preminulog i odajući mu počast uime svih generacija koje su imale privilegiju da ga upoznaju.  

Budući da je akademik Topić bio snažno prisutan i na kulturnom planu, o njemu je biranim riječima govorio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" dr. sc. Nikola Čiča, naglašavajući njegov doprinos u radu, oblikovanju i promoviranju aktivnosti ovog društva.

- Danas se sjećamo i odajemo počast akademiku Berislavu Topiću, čovjeku koji je, ne samo bio od iznimne važnosti za znanost i akademsku zajednicu, već je, također, ostavio dubok trag u radu HKD "Napredak" kao njegov član i dopredsjednik – kazao je Čiča, akcentirajući kako su njegova predanost, nesebična podrška i mentorstvo ostavili trajni dojam na sve saradnike.  

Na komemoraciji akademiku Topiću pročitani su telegrami sućuti koje su, među ostalima, uputili Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Hrvatska komora dentalne medicine.

Kako je rečeno, njegovo naslijeđe, ljudska toplina i specifičan profesionalni odnos, znanje i autoritet u čijem je fokusu čovjek sa svim svojim potrebama i nadama, ostat će upamćeni i biti trajna inspiracija svima koji su ga poznavali.

Akademik Berislav Topić rođen je 1931. godine u Širokom Brijegu. Diplomirao je 1958. na Stomatološkom odsjeku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao 1965. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je 1968. i habilitirao. Godine 1972. postao je specijalista za bolesti usta i zuba i 1973. doktorirao.

Od 1958. do 1962. radio je u polivalentnoj stomatološkoj službi kao stomatolog opće prakse u bolnici Sestre milosrdnice Zagreb, Medicinskom centru Labin, VMA Beograd, Vojnoj bolnici Sarajevo i Zdravstvenoj stanici Široki Brijeg. Od 1962. do 1993. je prvo asistent, zatim docent, pa vanredni i redovni profesor na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U periodu od 1994. do 2000. radio je kao redovni profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pod konac 1992. godine zbog ratne povrede liječen je na Klinici za ortopediju u Sarajevu dva mjeseca.

Tri mjeseca tokom 1970. godine proveo je na stručnom boravku na Stomatološkoj klinici Medicinskog fakulteta Karlovog Univerziteta u Pragu. Naredne, 1971. godine dobio je šestomjesečnu stipendiju Svjetske zdravstvene organizacije na Royal Dental Hospital – Periodontology Univerziteta u Londonu.

Period 1978–1979. proveo je sabbatical year na Eastman Dental Hospital – Oral medicine Univerziteta u Londonu na subspecijalizaciji iz oralne imunologije. Tokom 1984. pohađao je petnaestodnevni tečaj iz oralne patohistologije na School of Clinical Dentistry, University of Sheffield, a 1995. godine proveo je mjesec dana na stručno-znanstvenom boravku na Stomatološkoj klinici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Gracu.

Njegova bibliografija sadržava više od 400 referencija: naučnih i stručnih radova, projekata, udžbenika, monografija, kongresnih referata, predavanja, recenzija, popularnih članaka, mentorstava u magisterijima i disertacijama.

Osim naučnog rada, obavljao je i dužnosti generalnog sekretara Društva ljekara BiH, upravnika Klinike Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te poslanika Zdravstveno-socijalnog vijeća Skupštine SRBiH za općine Široki Brijeg, Posušje i Grude. Član je Balkanske medicinske unije, British Society of Periodontology, Europskog naučnog društva za karijes (ORCA), Commision Oral Health, Research and Epidemiology FDI (CORE), European Association for Oral Medicine (EAOM).

Pored toga, imao je i niz drugih funkcija, kao što su zamjenik predsjednika Poslovodnog odbora UMC-a Sarajevo, prorektor za nastavu i nauku Univerziteta u Sarajevu, predsjednik Organizacionog komiteta Univerzitet-danas u Dubrovniku, predsjednik Udruženja stomatologa Jugoslavije, član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, predsjednik Glavne podružnice HKD "Napredak" u Zagrebu, potpredsjednik Središnje uprave HKD "Napredak" u Sarajevu te član Upravnog odbora Fonda za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog HKD "Napredak" Sarajevo.

Bibliografski institut USA 1996. godine uvrstio ga je u adresar Distinguish leadership. Godine 1999. organizirao je podružnicu HKD "Napredak" u Njujorku. Član je i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo te predsjednik Odbora za etiku i deontologiju Hrvatske stomatološke komore Zagreb, kao i jedan od dva glavna urednika časopisa ANUBiH Acta Medica Academica (od 2005. do 2015).

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada ''Veselin Masleša'' i ''27. juli''.

U organizaciji ANUBiH, Stomatološkog fakulteta Univerziteta Sarajevo i Komore liječnika stomatologa FBiH, 2011. godine radno i svečano obilježio je 80 godina života i 60 godina pripadnosti stomatologiji.

federalna.ba/Fena

Berislav Topić ANUBiH komemoracija
Mirsad Bećirbašić komemoracija
0 15.02.2024 15:34
Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo ANUBiH
0 30.01.2024 15:17
Sead Jesenković komemoracija
0 30.11.2023 22:44