Anticovid vakcine daju zaštitu koja traje najvjerovatnije godinu
(Izvor: Arhiva)

Anticovid vakcine daju zaštitu koja traje najvjerovatnije godinu

Još uvijek nije poznato tačno koliko dugo traje imunitet koji pružaju vakcine protiv bolesti COVID-19, a naučnici tvrde da bi uspjeh protiv novih varijacija virusa mogao odrediti kada i koliko još dodatnih doza će biti potrebno za zaštitu.

"Moramo proučiti vakcinisanu populaciju i tada ćemo vidjeti u kojem trenutku ljudi ponovo postaju ranjivi na virus", izjavila je Deborah Fuller, istraživačica vakcina sa Univerziteta u Washingtonu.

Zasad je eksperimentalno istraživanje kompanija Pfizer-BioNTech u okviru kliničkog ispitivanja pokazalo da su osobe vakcinisane dvjema dozama njihovim vakcinama zaštićeni najmanje šest mjeseci. Osobe koje su se vakcinisale Moderninom vakcinom su takođe nakon šest mjeseci imale značajan nivo antitijela koja štite od bolesti.

Naučnici tvrde da antitijela ne govore sve. Da bi se borio protiv uljeza poput virusa, imunološki sistem takođe ima drugu liniju odbrane koja se naziva B i T-ćelije, od kojih se neke mogu zadržati dugo nakon što nivo antitijela opadne.

Čak i ako bolest ne spriječe u potpunosti, mogli bi pomoći da se umanji njena ozbiljnost. Ali još uvijek nije poznato tačno koju bi ulogu takve "memorijske" stanice mogle igrati kada je u pitanju koronavirus.

"Iako će efikasnost trenutnih anticovid vakcina trajati otprilike godinu dana, vjerovatno neće garantovati doživotnu zaštitu. Biće to negdje u sredini tog širokog raspona. Nove varijacije virusa su još jedan razlog zašto bi nam trebala još jedna doza", izjavila je Kathleen Neuzil, stručnjakinja za vakcine Univerzita u Marylandu.

Mehul Suthar iz Centra za vakcine Emory objasnio je da je trenutna vakcina dizajnirana da djeluje protiv određenog proteina na koronavirusu.

"Ako virus vremenom dovoljno mutira, vakcine će možda potrebno nadograditi kako bi se povećala njihova efikasnost", istakao je Mehul.

Ukoliko se ispostavi da je potrebna još jedna injekcija, jedna doza više mogla bi povećati zaštitu od novih varijanti, smatraju naučnici.

vakcine Covid 19 zaštita
SAD Pfizer/BioNTech vakcine djeca
0 11.05.2021 12:11
siromašni vakcine COVAX
0 10.05.2021 15:39
koronavirus vakcina vakcine
0 09.05.2021 09:58
Evropska Unija vakcine ekonomija Portugal
0 08.05.2021 21:42