Anketa: Britanski ministar odbrane Ben Wallace favorit da zamijeni Johnsona
(Izvor: EPA/NEIL HALL)

Anketa: Britanski ministar odbrane Ben Wallace favorit da zamijeni Johnsona

Nakon što je britanski premijer Boris Johnson podnio ostavku na funkciju lidera Konzervativne stranke, ankete pokazuju da je državni ministar odbrane Ben Wallace glavni favorit da ga naslijedi na toj poziciji.

Prema anketi YouGov-a Wallace prednjači na listi sa 13 posto glasova. Ostali favoriti za preuzimanje funkcije lidera stranke su ministrica trgovine Penny Mordaunt (12 posto), bivši ministar finansija Rishi Sunak (deset posto) te ministrica vanjskih poslova Liz Truss (osam posto).

Wallaceova popularnost značajno je porasla zbog njegovog odgovora na rat u Ukrajini, kao i zbog odbijanja da napusti vladu Borisa Johnsona, nakon što je to učinilo 59 ministara i premijerovih savjetnika.

"Nekolicina nas ima obavezu da ovu zemlju čuva, bez obzira na to ko je premijer. Stranka ima mehanizam za promjenu lidera i to je mehanizam koji savjetujem kolegama da koriste. U međuvremenu, javnost nam ne bi oprostila da ove državne urede ostavimo praznim", rekao je Wallace u petak.

U međuvremenu, nastavljaju se rasprave o tome da li Johnson treba ostati na funkciji premijera zemlje dok se ne izabere novi stranački lider. On je u jučerašnjem govoru izjavio da će ostati na funkciji do imenovanja novog predsjednika Konzervativne stranke. 

Bivši britanski premijer John Major rekao je da je nije mudro niti održivo da Johnson ostane na vlasti nekoliko mjeseci.

Očekuje se da će novi lider stranke biti imenovan početkom septembra.

federalna.ba/AA

Ben Wallace nasljednik Boris Johnson