Andrija Mandić ostaje na čelu Skupštine Crne Gore, većina protiv smjene

Andrija Mandić ostaje na čelu Skupštine Crne Gore, većina protiv smjene

Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije i lider bivšeg proruskog Demokratskog fronta, ostat će i dalje predsjednik Skupštine Crne Gore jer opoziciona inicijativa na njegovu smjenu nije dobila dovoljan broj glasova.

Tajnim glasanjem, za Mandićev ostanak na čelu parlamenta glasala su 44 poslanika, dok je za njegovo razrješenje glasalo 27. U crnogorskom parlamentu ima 81 poslanik, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Mandićevu smjenu zahtijevala je najjača opoziciona stranka Demokratska partija socijalista jer je, kako su naveli, "grubo zloupotrijebio Skupštinu za partijske, nacionalističke i antievropske interese".

Neposredan povod bio je Mandićev prijem predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, koji je posjetio Crnu Goru odmah nakon sastanka sa predsjednicima Rusije i Bjelorusije Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

Ova posjeta je izazvala burne reakcije u Crnoj Gori, pa i Bosni i Hercegovini koja je crnogorskim vlastima poslala protestnu notu.

Nota se odnosila na činjenicu da na zajedničkoj pres konferenciji nije bila istaknuta zastava BiH već samo Republike Srpske.

"Mandić je zastupnik onih koji sprovode nacional-šovinističku politiku, promoter velikosrpskog nacionalizma, za njega su heroji Karadžić i Mladić (osuđeni ratni zločinci)", saopštio je poslanik DPS-a Ivan Vuković obrazlažući zahtjev za Mandićevu smjenu.

On je podsjetio i na Mandićev stav da se u Srebrenici nije dogodio genocid. Takođe, Mandiću je zamjereno što se na dan parlamentarnih izbora u Srbiji našao u izbornom štabu stranke Aleksandra Vučića.

DPS je saopštio da Mandić ne bi trebalo da bude na čelu parlamenta jer je u kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore, na počasno mjesto postavio trobojku koja je identična zvaničnoj narodnoj zastavi Republike Srbije.

Opozicija je dalje saopštila da je Mandić "teg o vratu" evropske Crne Gore i da zbog njega "najveći broj ambasadora zemalja zapadnog svijeta zaobilazi crnogorski parlament.

Mandić nije odgovarao na optužbe i oštre kvalifikacije opozicije, rekavši da građane interesuju rezultati koje je isporučila parlamentarna većina.

"Pošto politički protivnici saopštavaju da sam ja problem za evropske integracije, valjda više zna Oliver Varhelji (komesar za proširenje EU). On i drugi iz Brisela sa kojima sam razgovarao vrednuju to što je uradio parlament i ja lično ", rekao je Mandić.

Osim Mandićeve stranke, podržali su ga poslanici vladajuće koalicije - Pokret Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića, Demokrate potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, Socijalističke narodne partije.

Iako nisu glasali za Mandićevu smjenu, nijedan poslanik Pokreta Evropa sad nije govorio tokom sjednice parlamenta.

federalna.ba/Fena

Andrija Mandić Crna Gora