Anđelić: Ideja Evropske političke zajednice je utješna nagrada

"S jedne strane, logična je bila odluka EU da se zemljama Zapadnog Balkana ne unaprijedi status, odnosno želje za nekim bržim integracijama sa EU. Naime, ukoliko gledamo samo BiH, čime su to lideri u BiH zaslužili da dobiju kandidatski status, šta su uradili po osnovu pitanja onih 14 prioriteta? U svemu tome, nema nikakvih uvjeta koje su zadovoljili ili napravili korak ka ostvarenju od strane vlasti u BiH ", istakao je za Svijet Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa.

"Ono što su oni računali je poput nekog nagađanja na pijaci gdje se cjenka pa ako će se malo gledati kroz prste prema Ukrajini i Moldaviji, onda bi možda i BiH mogla u taj paket. Naravno to se nije desilo jer su različite situacije. Imamo situaciju rata, agresije na Ukrajinu, Moldavija koja se osjeća nesigurno. Imamo isto tako te dvije zemlje koje su napravile neke korake, one su na vrlo ubrzanom putu ispunile te upitnike koji su bili neophodni da bi se moglo jednom unaprijediti i doći do kandidatskog statusa. Istovremeno moram reći da je EU tom odlukom prekršila sve svoje norme i pravila koje su gradili tokom decenija, koi je put i šta se mora učiniti da bi neka zemlja dobila kandidatski status. Moldavija, iako je u nekoj uzlaznoj putanji demokratizacije, je tu negdje gdje je i BiH. Ukrajina je čak i ispod BiH. Znači to je jedna politička odluka da se markira teritorija, da se da do znanja Rusiji da je to Zapadna neka alijansa, a NATO tu ne može ući jer bi tu bio rizik otvorenog sukoba NATO-a i Rusije."

O sastanka Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta sa parlamentarcima iz regije kaže: "Postoje razlike u gledanjima i među europarlamentarcima. Reafirmacija je jednog stajališta da Zapadni Balkan se želi sačuvati od mogućih utjecaja koji bi došli iz nekih drugih sredina, primarno iz Rusije. Istovremeno, ne želi se dati Zapadnom Balkanu status punopravnih članica EU. Jednostavno ne postoji raspoloženje među političkih strukturama EU kao i među biračima u tim demokratijama. Neka zamorenost je prisutna već godinama. Dok neke zemlje poput Crne Gore i Srbije su u statusu pregovaranja sa EU, ali to je vrlo spor napredak i same zemlje nisu učinile toliko značajne napretke. Onda dolazimo do Sjeverne Makedonije i Albanije koje su neka kolateralna šteta, žrtve cjelokupne situacije i BiH i Kosovo koje imaju namjere, želje, ali se ne pomjeraju. Neka utješna nagrada je došla u sklopu ponude, ideje francuskog predsjednika Macrona koji je govorio o mogućnosti osnivanja Evropske političke zajednice.

Anđelić ističe da se lideri NATO članica obraćaju svojim biračima, ali da poruke šalju prvenstveno prema Moskvi.

"To jedinstvo koje se želi pokazati, snaga NATO-a, obećanja, snažne riječi o povećanju izdavanja za odbranu u sklopu procenata društvenog proizvoda."

federalna.ba 

Neven Anđelić Svijet
Svijet
0 02.12.2022 19:47
Svijet
0 25.11.2022 20:08
Svijet
0 18.11.2022 19:46
Svijet populacija
0 15.11.2022 07:57
Svijet
0 11.11.2022 20:00