Analiza Bože Skoke: Nova vlada ili novi izbori u Hrvatskoj?

Hoće li naredni tjedan donijeti novu vladu u Hrvatskoj ili ponavljanje izbora? Navodno bi ovaj tjedan trebalo doći do dogovora između relativnog izbornog pobjednika – Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta o sastavljanju većine u Hrvatskom saboru. Međutim, oporbena Socijalnodemokratska partija ne odustaje od pokušaja okupljanja svih protiv HDZ-a.

Analizira prof. dr. Božo Skoko

Iako smo se od izbora, održanih prije gotovo tri tjedna, naslušali o svim mogućim političkim opcijama koje bi trebale formirati većinu u Hrvatskom saboru, a potom i novu hrvatsku vladu, činjenica je da je SDP zajedno s ljevicom dobio premali broj mandata da bi mogao okupiti bilo kakvu većinu. S druge strane, angažman predsjednika države Zorana Milanovića na njihovoj strani, pri čemu je otvoreno kršio ustav, dodatno je natjerao stranke na odmak od takve političke inicijative rušenja vladajućeg HDZ-a.

Sasvim je izvjesno kako će HDZ i Domovinski pokret uspjeti sastaviti većinu, uz pomoć još nekoliko zastupnika manjih opcija ili predstavnike manjina. A upravo je srpska manjina, koja ima zajamčena tri mjesta u Saboru i redovito pripadaju SDSS-u Milorada Pupovca, ključni kamen spoticanja u formiranju koalicije HDZ-a i DP-a.

Naime, jedan od ključnih uvjeta desnog Domovinskog pokreta je nesudjelovanje SDSS-a u vladajućoj koaliciji, jer smatraju da je ta stranka nastala na zločinačkoj politici devedesetih. No, u svim dosadašnjim vladama Andreja Plenkovića, čelnika HDZ-a, manjinski zastupnici su igrali važnu ulogu. I on se teška srca želi odreći zastupnika srpske manjine.

Stručnjaci kažu kako je razina manjinskih prava u Hrvatskoj ionako na zavidnoj razini i nije nužno da manjine budu jezičak na vagi pri sastavljanju parlamentarne većine, niti da sudjeluju u Vladi. Dapače, to im može štetiti u javnoj percepciji. No, u HDZ-u smatraju da je bolje da srpska manjina u Hrvatskoj bude uz vladajuću stranku nego da se okrene destabilizirajućoj politici Aleksandra Vučića.

Dakle, očekuje se da HDZ, ali i SDSS, koji redovito dobiva ogromne državne dotacije za razne projekte, naprave ustupak i omoguće formiranje većine. Tim više što se nikome, osim SDP-a, koji je prilično loše prošao na izborima, ne ide na nove parlamentarne izbore. S druge strane, 9. lipnja su novi izbori za Europski parlament i svi se žele fokusirati na novu kampanju.

Hrvatski građani su poručili kako žele stabilnost pa i kontinuitet, ali i određene korekcije HDZ-ove politike. Dio birača smatra da je vladajuća stranka otišla ulijevo, a drugi dio da se mora ozbiljnije obračunati s korupcijom u vlastitim redovima.

Tako bi nova vlada trebala imati kurs malo više desno. No, to ni na kakav način ne bi promijenilo ranije zacrtane europske politike Hrvatske, koje otvoreno zagovara i provodi Andrej Plenković posljednjih godina. Dapače, zahvaljujući tim svojim politikama trenutačno kotira u Briselu i za jednog od ozbiljnijih kandidata za čelna mjesta Europske komisije. U tom slučaju Plenković bi formirao vladu, započeo mandat te najesen palicu prepustio nekome od suradnika. No, to su još uvijek samo nagađanja.

federalna.ba

Božo Skoko Hrvatska Andrej Plenković Zoran Milanović SDSS